Kuah rojak buah simple :)

Assalamualaikum peeps :)

June already kan? Haihh..laju sungguh masa bergerak.

Makin cepat lah aku menua. Huhuhu.. but anyways..aku nak share satu resepi mudah. Sap sap soi boleh siap. Haha.

Memang dah terbukti jadi sebab aku dah buat baru je kejap tadi. Hehe..nampak tak betapa semangatnya aku? Kah kah kah.

Okay..untuk bahan nak buat kuah rojak buah/ petis ni simple je.

100 ml kicap (resepi asal guna kicap masin)
100 ml sos cili
100 gm gula merah/perang
1 sb cili giling
1 1/2 sb tepung ubi
Belacan ( lebih kurang besar kiub ayam.tp smaller amount)
Gula pasir

*p/s: bahan ikut sukatan aku sendiri

Caranya..campurkan kicap, sos cili, gula merah, cili giling and belacan dalam satu periuk.

Sambil boil dengan api kecik bahan campuran tadi..bancuh tepung ubi dengan air.

Campurkan bancuhan tepung ubi dengan campuran kicap tadi. Sikit. Sikit.

Bia gelegak and pekat. Then tutup api. Siap!

For those yg suka spicy or salty or sweeter taste..sila adjust amount yg digunakan ikut selera masing masing. Sila letak cili api kalau nak kick. Mau lebih kick? Meh aku pulak yg bagi side kick. Hahaha

Macam yg aku buat just nice sebab mama kata rasa kuah dah okay. Heeee.. :)

Okay. Tu saja nak share buat waktu ni. Adiosssa!

There was an error in this gadget

up