Lah Ahmad - Adinda (HD)



Terrr suka lah pulak lagu ni. :)

Hujung minggu and hujung bulan 2013

Assalamualaikum!

Hey hello semua! Its December already.. musim hujan sekarang ni memang kerja aku stay kat rumah je la hybernate. Hahaha. Anyways, dalam tak pergi ke mana mana pun..aku still buat aktiviti yang sihat. SIHAT okayyyy? which is mencairkan coklat bar supaya menjadi satu form yang molek dipandang.

Ni aku tak tau nak klasifikasi kan sebagai baking kah..atau cooking kah? sebab coklat is ready made dalam form of bar and then apa yang kita buat cuma cairkan dan sejuk kan semula je ikut mold yang kita ada . How's that sound? senangkan? Hehehehe..

Actually before memang aku raaaaajin jugak lah buat kerja coklat macam ni. Tapi yelah kan..kekangan kemalasan yang melampau dan habit aku yang suka buat tapi tak suka nak makan sangat tu yang buat macam terbantut.

Ko jangan tak tau aku pernah buat 600 keping oreo choc untuk doorgift sepupu and 200+ choc untuk anak buah. Hahahaha. Poyo kan? Alaaa..buat saja suka suka. Masa tu memang tak banyak equipment and knowledge. Bodoh bodoh je choc aku tu. Janji boleh makan dah la..

So, after a while aku pikir macam nak buat kerja cairkan choc sebagai hobi baru since aku memang suka buat kerja macam ni. Jadinyaaaa..aku belajar through Google. Cara nak cairkan choc dengan betul. Cara warnakan choc dengan betul and banyak lah tips how to make coklat yang cantik menarik and the bomb. Seharusnya credit to cikgu cekgi yang tak kedekut ilmu share kat semua orang. Thumbs up!

Jumaat lepas aku beli toy baru which is mold untuk choc oreo. So, weekend memang aku terus duduk dapur after lunch. Bila dah jadi..mama orang pertama rasa. Hehehehe.. Barang semua dah sedap..choc dah sedap, oreo tu dah memang sedap aku cuma mixed it together je. So, no need to worry yang makanan aku buat tak sedap. Safe. HAHAHAHA.

Next aku nak cari piping bag yang boleh buat decor yang semenggah sikit. Right now aku just guna plastic bag je T___T

Outcome yang pertama

Decor sikit untuk kawan mama

Random decor si amatur.

First ever family day

Assalamualaikum peeps..

Cerita ni dah lepas dekat seminggu jugak la. Alkesah family sebelah ayah aku buat family gathering. Ini adalah gathering pertama yang pernah ada kat rumah aku. Sebelum ni tak ada pun buat kenduri ke open house ke kat rumah aku sebab mamayah jenis anak bongsu yang low profile. Hehehe.

Idea nak buat gathering ni tercetus masa raya rumah maktam kat melaka hari tu. So decided la nak buat kat rumah aku since depan rumah ada laman nak tampung families yang ramai bersidai.

Few times buat meeting dengan pak&mak andak untuk devide task and bila sampai masa yang ditunggu..alhamdulillah. Everything went well. Sepupu sepapat yang jarang jumpa and yang selalu jumpa pun datang. Masa ni la aku tau yang anak buah sudah sama tinggi dengan aku. Miahahaha.

Insha Allah, this kind of thing akan di rancang lagi pada masa depan and hopefully yang mana tak dapat join gathering 2013 will join the next event.


Mama & ayah bersama jiran
Siap ada set karoke! Jangan jeless..hahaha
#mujur ayah cuti while mama kerja balik lambat and adik sangat helpfull all the time. Thanks semua.

Watching is cool

Hello there!

Assalamualaikum.

Saja nak share one channel yang aku subscribe kat youtube untuk tontonan masa boring. Kadang aku menonton, kadang aku just mendengar she membebel. She banyak share tips untuk ladies. Rasa cam seronok pulak dia speaking selaju lajunya.

So, kalau saja nak tengok tips nak make up ke..apa ke.. just check out her channel.

ilikeweylie
More Weylie

Have a good day! :)

Simple shawl Labuh

Assalamualaikum,

Anyone yang minat dengan shawl as pictures boleh la place order via email nadahns82@gmail.com or via FB  :)

Click for larger image!
Click for larger image

MATERIAL : Chiffon
TRANSPARENCY : Low
LENGTH x WIDTH : 1.8m x 0.54m
PRICE : RM28
POSTAGE : RM6


Happy October. Bertabah lah wey!

Assalamualaikum!

Pejam pejam celik.. baaa cak! dah sampai bulan sepuluh. Sekejap je lagi nak end of year. Berdebar pulak nak tunggu pengumuman bajet 2014. Bhahaha..sejak bila ko ni minat nak dengar bajet ni? mih mih..

Anyways, tak tahu nak share apa sebenarnya pun. Bahan tak ada. Nak update lagi lah malas. So, yeah.. semalam birthday si cinta. Happy birthday ! whoot whoot! Semalam birthday boy wish nak kek coklat as usual. Since dia order kek tu masa wake up call, non hado lah aku nak bake ke apa kan. HAHA. Memang membeli je lah jawabnya.

Lepas tu ke rumah mak angkat baru. Waaaa..laju kau dapat mak angkat ye nada. Hihihi..nasib badan jadi orang comel. Bluekkkk! muntah sendiri. =..=" Kat rumah mak angkat tu bungkus bungkus la pulut kuning untuk bawak kat tempat kerja si birthday boy. Wahhh..gitu!

Pastu si birthday boy cakap tunggu dia siap kerja dulu sebab nak sembang sembang jap. Aku tang tunggu dia ni memang dah master lah. Tak tau la mana datang tahap kesabaran yang macam tu punya tinggi. Good job nada! puji diri sendiri lagi. Haihh..

Sembang sembang sampai la dia nak masuk kerja balik. Padahal tunggu dia siap download game guna data plan aku. =..= Sila la sayangg..birthday boy katanya. Huhuhu. Right now volume data dah exceed. Tak pe lah, berbekalkan saki baki data yang ada tu, kita online sampai la provider reset balik volume tu 13hb ni.

Oleh itu, mari lah bertabah. HAHAHAHA.

Sushi queen

Assalamualaikum!

Happy saturday people. Selamat hari raya ke 10 ye korang semua.

Last night kan..kitaorang adik beradik buat sushi tau. HAHA. This is serious.

Ni idea adik aku si angah tu la..aku kata nak pi beli sushi..tapi dek kerana kang yg aku makan sejenis je, dia suggest untuk buat je.

So angah masak nasi untuk sushi tu guna beras bukit yg dia bawak balik dari sabah. Nasi tu memang sticky sikit.

Bahan pun tak banyak kitaorang guna. Aku just potongkan carrot, timun jepun, telur dadar dengan crab stick. Adik lelaki aku pulak buatkan salad kobis.

Pastu gulung gulung la benda tu semua. Compared to angah buat dengan aku buat..dah tentu lah yang aku buat lagi cantik finishing nya. HAHA.

Rupa tu no dua sebenarnya..apa yang penting is rasa. Boleh makan tu kira pass lah kat aku. Hihihi.
Okay la guys. Stop sini dulu la. Later jumpa lagi ye! Adios..

Annoying tau!

Assalamualaikum people!

Sesubuh ni teringat pulak teringat perangai aku yang rojak semalam. Okay, aku nak warn siap siap yang entry kali ni berbaur errmmmm..tak puas hati? HAHA

Yes. Yes. Yes.. lets recap apa dah jadi dengan aku semalam. Actually nothing happen pun. Cumanya..aku jadi tak ada mood. Aku diam je all the time kat opis eventho ada staff lain kat opis. Like i said before..tak ada mood. Bila aku rasa aku tak kuasa nak bercakap that day memangggggg aku akan diam je. So seharian aku macam mute je. Tapi bila jumpa my boo tu jadi talk-active! Ohmaii..apa masalah kau ni nadha..ishh
See? Bila rasa nak cakap, aku akan cakaaaaaaappppp. Haaa..tapi bila aku tak cakap mesti orang ingat kenapa lah budak ni kan. Itu macam maknanya aku mengalami turunaik emosi.

Bila aku beremosi, ko gesel kerusi dengan kaki seluar kau repeat banyak kali pun boleh caused me nak marah tau. Padahal aku tau tu kerusi kau and kau punya pasal lah. Tapi...tetap aku annoyed. T__T

Besides, aku boleh meleleh air mata masa bersembang dengan boo semalam. Gila sensitif. Hormon tak stabil. Itu alasannya selain stress sebab failed interview government. HAHA.. Siap cakap kat dia, jangan tanya lagi aku kenapa sebab nanti aku nangis. HAHA. Tapi nangis jugak sebab touching bab yang lain. Tah pape lah aku ni.

Aigoo..mari salahkan hormon. Hormon! Hormon! Hermes..eh, nak purse hermes yang hensem tuuu..waaaaa..

Okay, itu saja nak share. Macam harooom jad je entry kali ni ye? Nasib lah. HAHA. Tips? Lain tahun aku bagi. Okay tu je, bai.


#stress lah jerawat naik. Ketumbit pun menjengah. STRESS!

Nestum cheese cake

Assalamualaikum...

Hello there :)

Hari ni aku nak share something yang boleh korang jadikan pemanis mulut. Awww! Sweet nya..haha

Bahan nak bikin :

  • 3 1/2 paket nestum (3 in 1)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 6 keping cheese ( yang letak kat burger tu)
  • Biskut marie selayaknya
How to do it ?
  1. First thing first, cincang kan cheese tu sehancurnya..
  2. Then, campurkan susu pekat manis dalam bekas and mix dengan cheese tu. Lenyek lanyak sikit cheese tu.
  3. After that, tambah 3 paket nestum kat bancuhan tadi. Godak and kacau sampai sebati.
  4. Sesudah itu.. sila lapiskan biskut marie dengan bancuhan secara bertingkat tingkat kat bekas yan lain sambil nyanyi 'duet den bertingkek tingkek' HAHA..
  5. On top of it mesti la diakhiri dengan bancuhan tau..sebab nak sprinkle nestum kering kat atas tu so that nampak senonoh sikit.
  6. Okay..finally simpan dalam fridge semalaman.

Macam aku hari tu buat before buka hari ke 20 puasa maka aku dapat makan hari ke 21 puasa. Gituuu..kau sampai 24jam.

Result memang daebakkk sangat. Benda ni memang cepat mengenyangkan. Boleh buat kudapan tatkala masa senggang kalau tak puasa pun. Haaaa..sedap tau. Sila la cuba benda yang senang ni. Boleh la berkembang hidung dipagi syawal IF ada orang puji sedap. Hehehehe..

Okay la..tu saja untuk hari ni. Babai..


Bila susu campur cheese mula melting memang tempting!

Schwarzkopf anti-dandruff shampoo

Assalamualaikum readers. Hello there :)

Pagi ni aku blogwalking sikit pasal shampoo and related product. Tetiba tertarik pulak nak share pasal shampoo anti kelemomo/mumur *pilih yg mana ko nak* yang recently aku guna ni.

Actually aku dalam tempoh percubaan lah kot sebab masih belum beli complete set even dah masuk botol kedua pun. Botol ketiga dah beli dan dalam keadaan bersiap sedia. Kah kah kah..cuba lah sangat kan..

So far pakai kulit kepala tak gatal pun. Heeee..tak ada la asik nak keruk keruk kepala je. Fights dandruff tu memang betul. Salji kat kepala memang reduced. Beeeetuull weyyy..tak caya try cuba.

Further more, bau shampoo ni mild je. Tak memeningkan kepala and the most important part is..the price. Sangat ressonable. It cost u around RM12-13 per bottle for 175ml. Kan?? Okay la tu. Heeee.. sila cari kat watson tau.

Okay lah. Nak share tu saja pagi ni. Hihi. Happy fasting :)



Ramadhan 2013

Assalamualaikum wahai walkers and stalkers sekalian alam.

Esok is 1st ramdhan dah. Alhamdulillah..permulaan minggu ni start dengan best. Minggu ni tak ada monday bluessss sebab pagi semalam ada interview yang di- conduct oleh MIA on behalf UPM. Sangat pagi okay..kerlasss gitu interview buat kat opis ku yang sekangkang kera tu. HAHA.

Kebetulan pulak bos mari pepagi mintak isikan form. Phone call pulak bertalu talu masuk. Nampak sangat aku busy tau. Seriously, macam tetau je aku ada orang nak observe. Nah kauuu..dan dan busy mak enon. Selalu tak la macam tu.

Hari ni..masuk meeting, ada la pulak berita baik. Aku pun berdebar la nak tunggu result berita baik tu next month. Balik opis bila check status application lesen company..tup tup..lulus lah pulak. Alhamdulillah sangat.

Esok puasa..syukur la dapat jumpa ramadhan lagi tahun ni. Start esok..balik kerja awal. Hahaha.. i like sangat.

Eh, ini kali entry nampak macam personal diary pulak. Thank you sebab singgah sini. Selamat berpuasa people! Babai.

Selamat datang separuh masa kedua tahun 2013!

Assalamualaikum sahabat!


Currently, tengah kena demam candy crush. Sangat busy tunggu nyawa and tunggu friends bagi ticket. Hahaha. Jerebu dah tamat. Pagi ni nampak mendung. Rasa aman. Ada je bahan nak cerita..tapi macam tak reti nak start. Later lah bila mood dah on, aku sambung cerita kedai kopi ye. Till then, Challo!


Kuah rojak buah simple :)

Assalamualaikum peeps :)

June already kan? Haihh..laju sungguh masa bergerak.

Makin cepat lah aku menua. Huhuhu.. but anyways..aku nak share satu resepi mudah. Sap sap soi boleh siap. Haha.

Memang dah terbukti jadi sebab aku dah buat baru je kejap tadi. Hehe..nampak tak betapa semangatnya aku? Kah kah kah.

Okay..untuk bahan nak buat kuah rojak buah/ petis ni simple je.

100 ml kicap (resepi asal guna kicap masin)
100 ml sos cili
100 gm gula merah/perang
1 sb cili giling
1 1/2 sb tepung ubi
Belacan ( lebih kurang besar kiub ayam.tp smaller amount)
Gula pasir

*p/s: bahan ikut sukatan aku sendiri

Caranya..campurkan kicap, sos cili, gula merah, cili giling and belacan dalam satu periuk.

Sambil boil dengan api kecik bahan campuran tadi..bancuh tepung ubi dengan air.

Campurkan bancuhan tepung ubi dengan campuran kicap tadi. Sikit. Sikit.

Bia gelegak and pekat. Then tutup api. Siap!

For those yg suka spicy or salty or sweeter taste..sila adjust amount yg digunakan ikut selera masing masing. Sila letak cili api kalau nak kick. Mau lebih kick? Meh aku pulak yg bagi side kick. Hahaha

Macam yg aku buat just nice sebab mama kata rasa kuah dah okay. Heeee.. :)

Okay. Tu saja nak share buat waktu ni. Adiosssa!

Resepi Do it yourself

Assalamualaikum..

Selamat memulakan tugas untuk korang yang kerja hari isnin. Mana yang tak kerja, happy rest day lah ye.. Semalam aku tak ada kemana-mana. So sebabkan boring kat rumah tak ada benda nak buat, aku pun start la mengeluarkan bahan untuk ber DIY.

Resepi DIY


  • 1 1/2m    Border lace
  • 1             Pasang baju kurung
  • 1             Roll benang
  • 1             Jarum menjahit
  • 3++        Jarum peniti
  • 1             Gunting secukup rasa
Okay, bila dah ada bahan bahan ni.. boleh la korang start menjahit lace tersebut. By the way, kalau korang nak cari border lace dengan harga yang berpatutan korang boleh la try beli kat Butik Edast. Aku beli 2 sided 1 meter border lace for only RM20 + RM7 untuk postage. Murah kan? Heeee.. suka sangat.

Ukur tak payah guna pembaris pun boleh..

First thing first, ukur la dulu lace tu kat baju korang. Bukan ukur lace di badan sendiri tau. Salah tu! Bila dah dapat length yang sesuai, potong la border lace tu ikut kerawang dia bagai..

Kemudian, korang pin kan jarum peniti kat kain yang nak dijahit tu. So that, bila nak dijahitkan tak ada lah bergerak gerak. Kang jenuh nak membetulkan pulak kan. Untuk kali ni aku jahit simple je. Jelujurkan je bendalah tu. Tapi buat la jelujur yang kecik comel ea.. baru tak nampak sangat kalau ditenung dari jauh.

Bila dah sampai tang hujung tu.. buat lah pilihan sendiri macam mana nak kemaskan jahitan korang tu. Nak kelim balik pun boleh. terpulang kepada tahap kemalasan masing masing. HAHAHA.

Sebelah tangan siap dah malam tadi.
Haaa.. itu je la projek hujung minggu aku. Bendanya semua dah done. Tapi malas nak snap gambar dulu. Biar nanti raya baru up gambar. HAHAHA. over tau! Weeekkk.. =P

Gerabak baru

Assalamualaikum!

Happy saturday morning people.

Apa kes dengan gerabak baru??

Ohh..ni nak cerita aku ni dah lama tak naik komuter. Baru-baru ni dapat la naik komuter from bandar tasik selatan ke sg. Buluh..

Teruja sangat nak naik coach baru ni..sebelum ni dapat tengok je dari jauh. Tak tahu condition kat dalam train tu macam mana. Hebat ke idok..

Haaa..gitu lah.

From putrajaya sentral aku naik erl ke bts. Dalam 10 minit gitu sampai la. Then tukar naik komuter. First impression masa naik komuter..eh, bersih jugak. Heee..

Untuk girls..pilih la gerabak ladies coach ye..selesa. semua kaum kita je. Tak ada nak takut takut dah.. Perjalanan semua okay. Just sampai KL tu train jadi slow. Due to hujan kot. Huhu..

Okay..tu je nak cerita. HAHA. Hampeh kan? Tumbuk dinding. Danggg!

Nadha dan udang

Assalamualaikum.

Hallo readers yang budiman lagi baik hati *sebab sudi datang singgah sini* Eheee..

Hari ni..aktiviti memang pack dari pagi sampai petang. Haih..sekala sekali. Tak mengapa lah kan. :)

From le morning aku amik nawi..de brader to beli some barang sikit. At first nak breakfast mekdi. Unfortunately mekdi kat Aeon Bukit Tinggi tu tak bukak lagi..so aku kecewa. Pergi la kami dua beradik ke Giant Banting. Bajet nak minum kat mamak situ je la.. last last situ pun tak bukak lagi. Cibss betul la. Aku nak gastrik ni. T____T

Sudahnya ke Banting la kami untuk mengisi perut sambil beli kek untuk mama's day. Yihuuu~

Back to topic *sabar je la mukadimah panjang*

Tengahari pulak pick up si nobitatata ajak pi mancing udang kat Banting. Adik and Nawi pun harus lah join. Lepak situ lama weyy..tapi best. Sebab kali ni mancing tak kena panas. Yeayyy!

Owner kedai mancing udang tu baik. Siap ajar lagi cara nak dapatkan lesen. Lesen apa? Hehe..kena la tanya tokey kalau nak tau.

Banyak jugak aksi yang kita berempat ni buat. Macam adik membanting udang ke syiling kedai. Haha. Yang best sekali iz bila aku tangkap udang bare hand. Yezza! Tak percaya kan? Hehehe..tak pe. Janji Si Nobita nampak kehandalan aku.HAHAHA. *humphh. Belagak. Flip hair*

Finally bila dikumpul hasil dapat la merasa sorang sikit. Owner tu bagi jugak extra udangsss kat kitaorang. Heee.. thank you bos!

Itu je la kisah kami berempat yang baru first time mancing udang. Dapat jugak skill and ilmu baru. Tokey and brothers yang sporting kat situ ajar. Ngeh ngeh..

SF Beauty Skin :)

Assalamualaikum!

Hari ni mood tak berapa nak ada. Kepala sakit. So hari ni gunakan EL sebaiknya kat rumah.

Tapi aku happy sekejap lepas dengar van airpak stop kat depan rumah. Yahooo! Pencuci muka dah sampai *lompat bintang*

Mesti ada yang kata..'eh, mengada. Pencuci muka je pun.' Yeee..aku tau tu. Barang biasa je. Tapi aku beli barang ni setahun hanya sekali je okay. Itu pasal aku excited. Heh.

Aku double happy sebab purchase kali ni aku hanya bayar half price je. Wanna know why? Sebab aku redeem points babeh. Hihi. Seronok kan kalau macam ni selalu? :)

With that, aku dapat la free sample cleanser tu. Kegembiraan tak stop situ je tau sebab aku dapat jugak free walnut peeling gel and intensive repairing mask. WOW! Hows that happen?

Simple je. Aku cuma follow step yang beauty consultant bagitau. Apa itu? Like page FB sfskinbeauty and share gambar home spa. Only during their promotion je tau baru dapat ni.

Tiap bulan ada special promotion. Best. Untuk lebih info sila lah like their page.

Okay lah. Nak share tu je sebagai keterujaan hari ni. Musim panas ni banyak kan minum air putih. Bai.

Sedar tak sedar?


TULISAN TUN MAHATHIR
MENGAPA TUN MAHATHIR SEDIH?
Saya sedih. Bukanlah saya berharap kerana kesedihan saya akan menarik simpati sesiapa. Hanya saya ingin menyatakan perasaan saya, perasaan apabila melihat kaum bangsa saya, orang Melayu, begitu sekali tidak tahu bersyukur, begitu sekali mudah lupa, begitu sekali mudah dipengaruhi dan diperalat oleh orang lain sehingga sanggup memburukkan bangsa sendiri.
Bagi generasi yang dilahirkan selepas merdeka tentulah mereka tidak merasai sendiri kehinaan yang dialami oleh orang Melayu semasa mereka dijajah dahulu. Tetapi takkanlah mereka tidak baca sejarah bangsa mereka.
Jika mereka sudah lupa, jika mereka tidak dapat memahami pahit maung, pedih perit bangsa yang dijajah, izinkan saya yang biasa dengan tiga penjajahan bercerita sedikit berkenaan orang Melayu semasa dijajah.
Rata-rata mereka miskin, tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak terdaya mempertahan negeri-negeri mereka. Mereka terpaksa bertuankan orang putih Inggeris yang mereka terima sebagai Tuan mereka di negeri mereka sendiri. Mereka bukan tuan rumah. Mereka sebenarnya hamba rumah yang diduduki orang lain.

Orang putih, secara terbuka menyatakan orang Melayu adalah bodoh dan malas, tidak mampu menyumbang apa-apa kepada pembangunan negeri-negeri mereka. Mereka hanya layak jadi pemandu kereta dan orderly atau budak pejabat atau kerani. Mereka dianggap tidak berkebolehan melaksanakan apa-apa kerja yang dipertanggungjawab kepada mereka. Orang asing dari India dan Cina perlu dibawa masuk untuk mengatasi masalah Melayu malas dan tidak cekap.

Datang Jepun. Orang Melayu hilang jawatan perkeranian dan jawatan-jawatan rendah yang lain. Mereka terpaksa jadi penjual pisang di tepi jalan - kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.
Jika tidak tunduk serendah mungkin apabila lalu di hadapan askar Jepun, mereka dipaksa tatang ketulan batu yang besar sehingga mereka pening dan jatuh. Mereka diarah panjat pohon kelapa untuk dapat buah kelapa bagi askar Jepun. Jika gagal mereka ditempeleng dan terbongkok-bongkok meminta maaf daripada askar Jepun.
Tanpa bertanya sedikitpun akan pandangan orang Melayu sebagai pemilik negeri-negeri Melayu, Jepun menghadiahkan empat buah negeri Melayu, iaitu Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu kepada Siam, kerana membalas budi Siam.

Di bawah pemerintahan Siam, orang Melayu diarah supaya menghormati lagu kebangsaan Siam dan bendera Siam. Saya lihat sendiri seorang orang tua Melayu yang tidak turun basikalnya semasa lagu kebangsaan Siam dimainkan, ditendang di kepala oleh askar Siam apabila lagu berhenti dan ia jatuh terlentang di atas jalan. Saya dan beberapa Melayu lain tidak berani menolong orang tua yang telah jatuh. Kami bangsa yang dijajah dan boleh ditendang oleh sesiapa yang menjajah bangsa kami. Jangan siapa tolong.
Kemudian, British kembali dan raja-raja Melayu diugut akan diturunkan dari takhta mereka jika tidak tandatangan perjanjian Mac Michael supaya negeri-negeri Melayu diserah secara langsung kepada British. Dan raja Melayu pun tandatangan dan diturunkan pangkat kepada kadi besar negeri mereka.
Cadangan Malayan Union British bertujuan menamatkan negeri-negeri Melayu sebagai Tanah Melayu, milik orang Melayu. Ia akan jadi milik siapa sahaja yang mendapat taraf rakyat Malayan Union milik British.
Dalam keadaan orang Melayu begitu miskin, daif dan tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak mempunyai senjata, tidak tahu berniaga, sudah tentu mereka akan menjadi kuli dan hamba kepada orang lain yang lebih pintar, lebih cekap dan lebih kaya daripada mereka. Sudah tentu tidak akan ada Tanah Melayu, tanah tumpah darahnya orang Melayu. Mereka akan jadi bangsa yang tidak bernegara, tidak bertanahair. Tidak ada masa depan bagi mereka.
Alhamdulillah. Di saat itu mereka tiba-tiba sedar. Berkat beberapa kerat di antara mereka yang terpelajar yang tahu akan malapetaka yang menanti bangsa mereka, mereka ketepikan sikap kenegerian mereka dan kesetiaan kepada raja masing-masing atau kepada keturunan mereka. Mereka bersatu dan bangun menentang rancangan Malayan Union British. Perpaduan Melayu yang tumpat ini, pendirian mereka yang tidak berbelah-bahagi berkenaan penolakan Malayan Union memaksa British gugurkan rancangan mereka dan kembalikan negeri-negeri Melayu bersama Pulau Pinang dan Melaka yang dimiliki British kepada orang Melayu. Maka terselamatlah orang Melayu dan negeri mereka.

Malangnya sekembalinya sahaja Semenanjung Tanah Melayu ke tangan orang Melayu, maka bermulalah rebutan untuk nikmat yang datang dengan pemerintahan sendiri, khususnya untuk menjadi ahli dalam dewan-dewan negeri dan dewan undangan Persekutuan. Keahlian ini menjanjikan pangkat, elaun dan lain-lain kemudahan.
Untuk bekerja sebagai budak pejabat memerlukan kelulusan tertentu. Tetapi untuk menjadi Yang Berhormat, menteri, bahkan Perdana Menteri tidak memerlukan apa-apa sijil atau kelulusan.
Yang kecewa, yang tidak dapat nikmat yang dikejar lupa akan nikmat perpaduan dan mereka tinggalkan UMNO untuk tubuh kesatuan mereka sendiri. Dengan ini mereka akan dapat dicalon oleh parti mereka untuk bertanding dalam pilihan raya yang akan datang.
Kumpulan pertama yang menubuh parti serpihan terdiri daripada ulama dalam UMNO yang kecewa kerana permintaan mereka supaya 10 daripada mereka dicalonkan oleh Tunku Abdul Rahman ditolak olehnya dan hanya satu sahaja yang diberi kepada kumpulan ini.
Tetapi Tuhan Maha Kaya. Rata-rata orang Melayu terus menyokong UMNO yang mana ini memberi kemenangan kepada UMNO dan rakan-rakannya. Demikianlah besarnya sokongan ini sehingga British terpaksa serah kuasa kepada Perikatan ciptaan UMNO. Jika Parti Islam mendapat lebih daripada satu kerusi, nescaya kemerdekaan tidak tercapai pada 1957.
Tanpa merampas hak orang lain, pemerintahan yang bertunggak kepada Melayu berjaya membangunkan negara dan memberi kepada bangsa Melayu dan bumiputera lain pelajaran, latihan dan peluang yang tidak pernah dinikmati oleh mereka semasa dijajah.
Berkat semua ini maka terpulihlah maruah bangsa Melayu. Alhamdulillah.
Ramalan bahawa pemerintahan yang dipimpin Melayu ini akan merampas hak dan harta kaum lain tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya pimpinan yang diterajui Melayu berjaya memajukan negara sehingga dikagumi dunia.

Semua ini terang dan nyata. Dunia akui kebolehan orang Melayu yang memimpin Malaysia. Tetapi mereka belum sampai ke tahap bersaing dengan kaum lain terutama dalam bidang perniagaan dan perusahaan.
Malangnya kejayaan yang sedikit ini telah menjadikan mereka bongkak dan tamak. Rebutan kuasa antara mereka terus berlaku dan rebutan yang berpunca kepada ketamakan individu tertentu menyebabkan perpecahan dan serpihan daripada parti utama mereka.
Mereka yang kecewa kerana gagal merebut tempat menghasut ahli-ahli dan pemimpin kerdil untuk menyertai mereka, untuk menjayakan hasrat sempit mereka merebut kuasa, terutama untuk menjadi Perdana Menteri. Untuk ini mereka membohong, menyalahtafsir agama, menyokong orang lain yang tidak suka melihat orang Melayu meraih walaupun sedikit kekayaan, kedudukan dan nikmat yang terdapat di negara ini.
Hasilnya ialah perpaduan Melayu diganti dengan perpecahan. Orang Melayu yang dahulu digeruni oleh British kerana kukuhnya perpaduan mereka, sekarang berpecah kepada tiga kumpulan kecil yang terpaksa mengemis untuk mendapat sokongan orang lain termasuk mereka yang menentang segala usaha untuk mengimbangkan kedudukan orang Melayu dengan kaum-kaum lain.
Sokongan orang lain ini tidak diberi secara percuma. Jika mana-mana daripada parti Melayu ini memenangi pilihan raya dan mendirikan Kerajaan, tak dapat tidak Kerajaan ini akan terpaksa mengikuti telunjuk orang lain. Melayu tidak lagi akan menjadi tunggak kepada pemerintahan negara yang mereka rela berkongsi dengan orang lain. Mereka akan jadi puak minoriti dalam pakatan yang mereka sertai. Inilah yang akan terjadi hasil perpecahan orang Melayu.

Siapakah yang membawa malapetaka ini. Tak lain tak bukan malapetaka ini dibawa oleh orang Melayu sendiri - orang Melayu yang tamak, orang Melayu yang kurang pintar, orang Melayu yang mudah dipengaruhi nafsu, yang mudah dikuasai oleh perasaan benci apabila dihasut.
Orang Melayu sudah lupa akan betapa hinanya mereka semasa dijajah dahulu. Mereka tidak pun mengakui akan nikmat yang banyak yang dinikmati oleh mereka setelah merdeka dan mereka menerajui Kerajaan - Kerajaan Malaysia merdeka.

Oleh kerana lupa dan tidak bersyukur, mereka rela supaya perpaduan yang memberi kekuatan kepada mereka dimusnahkan. Mereka sanggup dipecah dan dipisah daripada kuasa yang sedikit yang ada pada mereka.

Sebab inilah yang saya sedih. Bangsa saya jelas tidak dapat menangani kejayaan. Bangsa saya mudah lupa. Bangsa saya tidak tahu bersyukur. Bangsa saya tidak tahu mengambil iktibar daripada nasib yang menimpa kaum sebangsa yang hari ini tinggal di wilayah yang dikuasai orang lain.
Jangan bersedih dan bersimpati dengan saya. Bersimpatilah dan bersedihlah dengan diri sendiri, dengan anak cucu yang akan alami masa depan yang gelap kerana kita tamak dan begitu benci kepada bangsa dan pemerintahan oleh kita sendiri.
TULISAN TUN MAHATHIR
MENGAPA TUN MAHATHIR SEDIH?
Saya sedih. Bukanlah saya berharap kerana kesedihan saya akan menarik simpati sesiapa. Hanya saya ingin menyatakan perasaan saya, perasaan apabila melihat kaum bangsa saya, orang Melayu, begitu sekali tidak tahu bersyukur, begitu sekali mudah lupa, begitu sekali mudah dipengaruhi dan diperalat oleh orang lain sehingga sanggup memburukkan bangsa sendiri.
Bagi generasi yang dilahirkan selepas merdeka tentulah mereka tidak merasai sendiri kehinaan yang dialami oleh orang Melayu semasa mereka dijajah dahulu. Tetapi takkanlah mereka tidak baca sejarah bangsa mereka.
Jika mereka sudah lupa, jika mereka tidak dapat memahami pahit maung, pedih perit bangsa yang dijajah, izinkan saya yang biasa dengan tiga penjajahan bercerita sedikit berkenaan orang Melayu semasa dijajah.
Rata-rata mereka miskin, tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak terdaya mempertahan negeri-negeri mereka. Mereka terpaksa bertuankan orang putih Inggeris yang mereka terima sebagai Tuan mereka di negeri mereka sendiri. Mereka bukan tuan rumah. Mereka sebenarnya hamba rumah yang diduduki orang lain.

Orang putih, secara terbuka menyatakan orang Melayu adalah bodoh dan malas, tidak mampu menyumbang apa-apa kepada pembangunan negeri-negeri mereka. Mereka hanya layak jadi pemandu kereta dan orderly atau budak pejabat atau kerani. Mereka dianggap tidak berkebolehan melaksanakan apa-apa kerja yang dipertanggungjawab kepada mereka. Orang asing dari India dan Cina perlu dibawa masuk untuk mengatasi masalah Melayu malas dan tidak cekap.

Datang Jepun. Orang Melayu hilang jawatan perkeranian dan jawatan-jawatan rendah yang lain. Mereka terpaksa jadi penjual pisang di tepi jalan - kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.
Jika tidak tunduk serendah mungkin apabila lalu di hadapan askar Jepun, mereka dipaksa tatang ketulan batu yang besar sehingga mereka pening dan jatuh. Mereka diarah panjat pohon kelapa untuk dapat buah kelapa bagi askar Jepun. Jika gagal mereka ditempeleng dan terbongkok-bongkok meminta maaf daripada askar Jepun.
Tanpa bertanya sedikitpun akan pandangan orang Melayu sebagai pemilik negeri-negeri Melayu, Jepun menghadiahkan empat buah negeri Melayu, iaitu Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu kepada Siam, kerana membalas budi Siam.

Di bawah pemerintahan Siam, orang Melayu diarah supaya menghormati lagu kebangsaan Siam dan bendera Siam. Saya lihat sendiri seorang orang tua Melayu yang tidak turun basikalnya semasa lagu kebangsaan Siam dimainkan, ditendang di kepala oleh askar Siam apabila lagu berhenti dan ia jatuh terlentang di atas jalan. Saya dan beberapa Melayu lain tidak berani menolong orang tua yang telah jatuh. Kami bangsa yang dijajah dan boleh ditendang oleh sesiapa yang menjajah bangsa kami. Jangan siapa tolong.
Kemudian, British kembali dan raja-raja Melayu diugut akan diturunkan dari takhta mereka jika tidak tandatangan perjanjian Mac Michael supaya negeri-negeri Melayu diserah secara langsung kepada British. Dan raja Melayu pun tandatangan dan diturunkan pangkat kepada kadi besar negeri mereka.
Cadangan Malayan Union British bertujuan menamatkan negeri-negeri Melayu sebagai Tanah Melayu, milik orang Melayu. Ia akan jadi milik siapa sahaja yang mendapat taraf rakyat Malayan Union milik British.
Dalam keadaan orang Melayu begitu miskin, daif dan tidak berilmu pengetahuan, tidak memiliki apa-apa kecekapan, tidak mempunyai senjata, tidak tahu berniaga, sudah tentu mereka akan menjadi kuli dan hamba kepada orang lain yang lebih pintar, lebih cekap dan lebih kaya daripada mereka. Sudah tentu tidak akan ada Tanah Melayu, tanah tumpah darahnya orang Melayu. Mereka akan jadi bangsa yang tidak bernegara, tidak bertanahair. Tidak ada masa depan bagi mereka.
Alhamdulillah. Di saat itu mereka tiba-tiba sedar. Berkat beberapa kerat di antara mereka yang terpelajar yang tahu akan malapetaka yang menanti bangsa mereka, mereka ketepikan sikap kenegerian mereka dan kesetiaan kepada raja masing-masing atau kepada keturunan mereka. Mereka bersatu dan bangun menentang rancangan Malayan Union British. Perpaduan Melayu yang tumpat ini, pendirian mereka yang tidak berbelah-bahagi berkenaan penolakan Malayan Union memaksa British gugurkan rancangan mereka dan kembalikan negeri-negeri Melayu bersama Pulau Pinang dan Melaka yang dimiliki British kepada orang Melayu. Maka terselamatlah orang Melayu dan negeri mereka.

Malangnya sekembalinya sahaja Semenanjung Tanah Melayu ke tangan orang Melayu, maka bermulalah rebutan untuk nikmat yang datang dengan pemerintahan sendiri, khususnya untuk menjadi ahli dalam dewan-dewan negeri dan dewan undangan Persekutuan. Keahlian ini menjanjikan pangkat, elaun dan lain-lain kemudahan.
Untuk bekerja sebagai budak pejabat memerlukan kelulusan tertentu. Tetapi untuk menjadi Yang Berhormat, menteri, bahkan Perdana Menteri tidak memerlukan apa-apa sijil atau kelulusan.
Yang kecewa, yang tidak dapat nikmat yang dikejar lupa akan nikmat perpaduan dan mereka tinggalkan UMNO untuk tubuh kesatuan mereka sendiri. Dengan ini mereka akan dapat dicalon oleh parti mereka untuk bertanding dalam pilihan raya yang akan datang.
Kumpulan pertama yang menubuh parti serpihan terdiri daripada ulama dalam UMNO yang kecewa kerana permintaan mereka supaya 10 daripada mereka dicalonkan oleh Tunku Abdul Rahman ditolak olehnya dan hanya satu sahaja yang diberi kepada kumpulan ini.
Tetapi Tuhan Maha Kaya. Rata-rata orang Melayu terus menyokong UMNO yang mana ini memberi kemenangan kepada UMNO dan rakan-rakannya. Demikianlah besarnya sokongan ini sehingga British terpaksa serah kuasa kepada Perikatan ciptaan UMNO. Jika Parti Islam mendapat lebih daripada satu kerusi, nescaya kemerdekaan tidak tercapai pada 1957.
Tanpa merampas hak orang lain, pemerintahan yang bertunggak kepada Melayu berjaya membangunkan negara dan memberi kepada bangsa Melayu dan bumiputera lain pelajaran, latihan dan peluang yang tidak pernah dinikmati oleh mereka semasa dijajah.
Berkat semua ini maka terpulihlah maruah bangsa Melayu. Alhamdulillah.
Ramalan bahawa pemerintahan yang dipimpin Melayu ini akan merampas hak dan harta kaum lain tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya pimpinan yang diterajui Melayu berjaya memajukan negara sehingga dikagumi dunia.

Semua ini terang dan nyata. Dunia akui kebolehan orang Melayu yang memimpin Malaysia. Tetapi mereka belum sampai ke tahap bersaing dengan kaum lain terutama dalam bidang perniagaan dan perusahaan.
Malangnya kejayaan yang sedikit ini telah menjadikan mereka bongkak dan tamak. Rebutan kuasa antara mereka terus berlaku dan rebutan yang berpunca kepada ketamakan individu tertentu menyebabkan perpecahan dan serpihan daripada parti utama mereka.
Mereka yang kecewa kerana gagal merebut tempat menghasut ahli-ahli dan pemimpin kerdil untuk menyertai mereka, untuk menjayakan hasrat sempit mereka merebut kuasa, terutama untuk menjadi Perdana Menteri. Untuk ini mereka membohong, menyalahtafsir agama, menyokong orang lain yang tidak suka melihat orang Melayu meraih walaupun sedikit kekayaan, kedudukan dan nikmat yang terdapat di negara ini.
Hasilnya ialah perpaduan Melayu diganti dengan perpecahan. Orang Melayu yang dahulu digeruni oleh British kerana kukuhnya perpaduan mereka, sekarang berpecah kepada tiga kumpulan kecil yang terpaksa mengemis untuk mendapat sokongan orang lain termasuk mereka yang menentang segala usaha untuk mengimbangkan kedudukan orang Melayu dengan kaum-kaum lain.
Sokongan orang lain ini tidak diberi secara percuma. Jika mana-mana daripada parti Melayu ini memenangi pilihan raya dan mendirikan Kerajaan, tak dapat tidak Kerajaan ini akan terpaksa mengikuti telunjuk orang lain. Melayu tidak lagi akan menjadi tunggak kepada pemerintahan negara yang mereka rela berkongsi dengan orang lain. Mereka akan jadi puak minoriti dalam pakatan yang mereka sertai. Inilah yang akan terjadi hasil perpecahan orang Melayu.

Siapakah yang membawa malapetaka ini. Tak lain tak bukan malapetaka ini dibawa oleh orang Melayu sendiri - orang Melayu yang tamak, orang Melayu yang kurang pintar, orang Melayu yang mudah dipengaruhi nafsu, yang mudah dikuasai oleh perasaan benci apabila dihasut.
Orang Melayu sudah lupa akan betapa hinanya mereka semasa dijajah dahulu. Mereka tidak pun mengakui akan nikmat yang banyak yang dinikmati oleh mereka setelah merdeka dan mereka menerajui Kerajaan - Kerajaan Malaysia merdeka.

Oleh kerana lupa dan tidak bersyukur, mereka rela supaya perpaduan yang memberi kekuatan kepada mereka dimusnahkan. Mereka sanggup dipecah dan dipisah daripada kuasa yang sedikit yang ada pada mereka.

Sebab inilah yang saya sedih. Bangsa saya jelas tidak dapat menangani kejayaan. Bangsa saya mudah lupa. Bangsa saya tidak tahu bersyukur. Bangsa saya tidak tahu mengambil iktibar daripada nasib yang menimpa kaum sebangsa yang hari ini tinggal di wilayah yang dikuasai orang lain.
Jangan bersedih dan bersimpati dengan saya. Bersimpatilah dan bersedihlah dengan diri sendiri, dengan anak cucu yang akan alami masa depan yang gelap kerana kita tamak dan begitu benci kepada bangsa dan pemerintahan oleh kita sendiri.


# aku copy paste dari facebook untuk kesedaran diri

Prebet sapu

Assalamualaikum

pagi sabtu. Esok GE13. Around the corner dah..about 24hours left untuk pikir pikir lagi sapa yang harus dipangkah.

Prebet sapu.

Tetiba masa whatsapp dengan aida 'kak long kajang' tadi terkeluar pasal prebet sapu a.k.a teksi tak berlesen.

Aku mula kenal and guna khidmat prebet sapu ni sejak study kat Kuala Pilah dulu.

Matrik tempat aku study tu..jauh ke dalam sikit dari main road. So, kalau guna perkhidmatan bas henti henti untuk ke kolej sangat la grenyah (payah) sebab kana jalan kaki at the end of the journey.

Even ada khidmat teksi pun masa tu..the real licensed taxi adalah mahal tambangnya..walau selesa. Kami tak mampu. *tak mampu,tak mampu pun..tiap minggu nak keluar outing* HAHA!

Disebabkan kekangan kewangan dan pengangkutan..maka wujud la satu lagi option pengangkutan iaitu prebet sapuuuu..

Kenapa panggil prebet sapu?? Sebab..tak kira apa yang penumpang lain rasa, asal boleh sumbat orang lain,mesti dia sapuuuuu..

Sebagai contoh. Ada sorang uncle cina ni. Dia bawak van. So kalau naik van, kapasiti muatan lebih sikit dari kereta kan? Tapi uncle tu boleh lagi letak kerusi plastik sebagai tambahan kat dalam van dia. So that, yang dah padat tu..boleh jadi mampat.

Jadinya..mana mana geng yang ada ramai ahli tak akan being left behind. Haaa..nampak tak semangat setia kawan kat situ?? Hahahaha..

Prebet sapu ni manusia juga yang bawak. So banyak la perangai yang wangi and haprak. Kena pandai pilih and hati hati. Kepada student yang bakal masuk matrik few days lagi. Sila lah tau situasi ni. ;)

#rindu kmns

Buku pertama

Assalamualaikum

This is my first 'buku resepi' that i ever bought.

Selama ni tau save and print je. Gambar tak menarik kan..so sekarang kita guna buku pulak.

Yyeehaaa..hopefully lepas ni rajin ber experiment kat dapur. Hee..

PRU13 dah dekat. Buang lah undi yg tepat. Okay?

Esok kalau rajin..up lagi entry barang satu dua.

# entry pertama bulan mei 2013

Birthday staff office

Assalamualaikum.

Hee..kembali bertemu kita lah ye.. hari ni iz birthday kawan opis ku (emma, 16). Semalam pun sama (fairus, 15).

So, minggu lepas dah ingatkan bos pasal birthday diaorang ni. Bos ajak pi lunch sama lah hari ni. Yahooo! Tapi pi dekat ja.. Sahara Tent, Alamanda. Tempat ala ala arab la gitu.. kat pintu masuk ada unta. Mehehehe..

Cerita pasal Sahara Tent tu aku story kat entry lain. Ni aku nak share gambar birthday girl and birthday boy je dulu. Okayh!

Happy birthday emma!

Jengil mata sampai santak. haha

Red giant fans! Haha.. malam ni ada game.

Alololo..sedap mata tengok

nyum nyum!

Happy belated fairus!
Okay lah peeps. Tu je untuk kali ni. Saja mood rajin nak update blog tengah baik kan.. tu yang macam ada je cerita. Kang bila musim luruh idea..bersawang lah balik blog ni. Haha. Okay, take care. Bai.

Entry untuk Seha. * bergambar*

Assalamualaikum.

Good morning. Hari ni aku masuk kerja semula. Tapi pagi tadi malas nak bangun mandi. Haihh.. symptom malas kerja dah mula minggu ni.

Okay, back to tajuk post. Entry kali ni entry bergambar untuk sahabatku Seha. Theme dia purple. She memang gila purple. Dari sejak aku mula kenal dia. Memang purple lah segalanya. Haha. Baju raya meman tak sah tak ada purple walau sehelai. Haaaa..gitu.

So, memang dari bertunang ke nikah bawak ke sanding memang satu warna tu je lah pilihan hati dia. Pelamin , make up and baju semua dari Inderaloka search Jari Emas (Facebook) .

Kek kawin merangkap kek birthday Seha (18hb)  & abg dia

Pengapit lelaki duk usha pengapit perempuan / kambing golek kat sebelah?

Kawan happy, aku pun tumpang happy :)

Abah Seha

Mak Seha

Candies time!!!

Colletion aku, 60 sen. :D

Lapar betul budak bertuah ni

Hai permaisuri sehari *wink*

Nak tergelak tengok gambar ni.. haha.
Okay la..takat ni dulu. aku nak restart laptop ni kejap. Dari tadi duk hang je. 5 minit hang! 5 minit hang! ada yang kena lempar ke dinding gak karang. Haaa..babai semua. Jumpa lagi next entry. Challo!

Seha dah kawin. Yeayyy!

Assalamualaikum.

Tatkala entry ini di-type cuaca amat panas. Tak seperti semalam waktu kenduri di rumah Seha. Tak panas tak hujan. Just nice.

Alhamdulillah semua dah selesai. Seha lawaaaa sangat semalam. Make up dia sweet je. Tak heavy sangat. Dress dia..superb!

Aku- wani- memen - jana decided nak pakai baju sedondon masa seha naik pelamin. Semua setuju waktu bincang lepas Seha nikah hari tu.

Nak dijadikan cerita.. janah tetiba kena kerja pada hari kejadian. Kesian dia.. tak dapat nak melarams bersama sama. Sedih je muka dia.

Anyway..eveything was good. Pasukan pink kami berjaya menarik perhatian dj sebab tangan penuh kiri kanan bawak hadiah si Seha. Sampaikan mak Seha tanya.. laaaa..kenapa tak bawak troli. :P

Anyway aku puashati aku dapat gak attend wedding besfriend kali ni. Actually wedding Seha kali ni clash dengan wedding sepupu aku. Tapi since ayah tak larang aku nak pi..so yeahh..aku happy.




Rasa

Assalamualaikum.

Ini apa yang aku rasa.

Malas.

Malas nak buat kerja.

Datang semata siapkan benda tiga empat kerat yang semuanya boleh siap dalam  satu dua jam.

Selebihnya..

Garisan kosong yang dipenuhi dengan drama online.

Walau macam mana pun..tenaga masih diperlukan. Pagi sarapan. Tengahari lunch. Ada gap, kunyah jajan.

Dari perjalanan pagi..brek mengejut. Kereta hadapan masuk simpang. Sekali lalu..sepupu sendiri rupanya yang masuk simpang. Ciss..

Balik kerja hampir lagi nak bumper to bumper. Mujuk tayar grip lagi di kala jalan licin. Mahu parking pun susah.

Ada parking kosong. Tapi masih ada yang buat tak tahu. Degil nak parking tepi jalan. Tunggu kena sagat?

Menyusahkan orang je. Nampak aku susah payah parking..pandai pulak kau nak keluar kereta nak tolong aku.

Tak apa. Terima kasih je lah. Tolong blah dari jalan tu aku dah cukup bersyukur.

Ai is jakun

Assalamualaikum!

Selamat pagi..

Penemuan terbaru!

Aku baru perasan!

Eh,

Kalau right click...

Dah keluar less option.

Macam ini


Okay..

Itu saja.

Salam 1 Malaysia.

Ayam penyet nyet nyet

Assalamualaikum..

Entry kali ni aku nak share tempat makan. Tapi bukan la segmen jalan jalan cari makan tau. Ni segmen..
Kerja-penat-makan.

HAHA.. kelas kau. Puihh.. okay. Back to business. Actually tempat ni aku and rakan sekerja terjumpa dengan tak sengaja tatkala sesat mencari menara 3 dbkl.

Tempat ni located kat Jalan Raja Abdullah. Kedainya dekat tepi jalan je near by dengan public islamic bank.
Menu kat sini semua spesis selera tanah indo. Sebab tu nama kedai ayam penyet nyet nyet. Hahaha. Kedai ni macam dah lama wujud. Since 1960 katanya.. nak sahihkan betul ke tidak kena la tanya tokey kedai.

Ayam penyet kat sini so far memang best. Ayam kampung dia goreng garingggg! Sambal pedass. Aku sampai menangis disebabkan menahan pedas dan sedap. Hehe..

Kalau korang punya perut sama size dengan perut aku.. mesti korang kenyang punya la. Mana tak nya..ayam dia memang besar punya bahagian. Fuhh..mengah nak meratah.

Anyway..sapa sapa yang lalu sini boleh la try singgah. Tak rugi tau sebab harga sangat berpatutan. Kat Alamanda pun tak dapat harga and rasa macam ni. :)





Apa dah jadi?

Assalamualaikum!

Morning people! Nak bukak mukabuku.. tapi tak boleh pulak. Haizzz..

Sabar je la..
There was an error in this gadget

up