WW yang ke------entah lah.


# ikhlas dari kak long yang hanya mampu tersenyum sinis bila melihat status adik-adik yang menggelikan bulu roma. Kbai.

New year countdown

Assalamualaikum!

Happy lunch time ya people.. Hehe. Hari ni orang kerja gomen dapat gaji + bonus. Kaching kaching la pocket diaorang sekarang ni and aku bet Alamanda mesti penuh gila hari ni. Puahahaha..

Just to let my dear blog know,

Pink kaler giteww

Aku dah dapat diary baru. Wah wah wah..diari yang lama pun tak habis conteng lagi. Tak pe lah, aku guna buat urusan personal je la. Buat conteng-conteng resepi pun boleh jugak. HAHAHA.

Sabtu 15/12/12

Assalamualaikum!

Hari ni aku nak share pasal fishing. I like fishing! even tak ada hasil pun tak pe. Beli umpan, sedekah free kat ikan semua. Baling upan, duduk termenung. Amannya dunia!

Kah kah kah!

Semua tu dusta. Cehh, mana ada orang yang pergi fishing tapi tak nak fish! haissshh..anyway, last Saturday aku dengan Nobita pi mengail kat Lukut. Lukut bukan dekat Perak tu..Tu Lumut. Lukut yang aku pi ni dekat Nogori Sembilan. Jyeahhh.

Unfortunately, air tengah surut masa tu and while waiting for air pasang tetiba Nobita dapat called. Dia kena balik kerja lepas tu dia dah dilema. Baru nak mancing, pastu dah kena kerja pulak. Sedih je dia bila aku advice dia suruh pi kerja. Kesian kat aku katanya. Haha. So sweet! Tak pe dear, nanti kita datang tempat tu balik yeee..

Udang yang dah di kokak ikan
Tah apa yang di usha kat situ
Jeti yang dalam proses pembaikpulih
Okay lah, aku ada kerja ni. Babai..




Malam malu tapi gedik

Aku

.

.
.
.

MALU!!!

.
.
.
.
.

Minggu pertama bulan duabelas

Assalamualaikum!

Hai blogwalkers sekalian. Hari ni hari Keputeraan Sultan Selangor kan? So, adalah seronoknya hari bagi rakyat Selangor yang berkerja dalam jajahan ini. Dek kerana public holiday dah diberi.

Okay, sebab aku pun memang anak jati Selangor, perasaan yang hari ni aku cuti pun agak lah menebal. Aku tidur tak henggat dunia as aku tak kerja pada hari ni. Yabedabedooo!

Aku terjaga about 7.40 a.m. pagi ni.. subuh aku tah ke mana.. nak subuh gajah pun dah tak mampu lagi..Huhu.. Memang pun aku lupa nak kunci jam malam tadi. Main sebat je nak tidur laju-laju lepas isyak. Sekali bangun dengan mamai aku pun nampak mak aku tengah bahagia melayan adik aku borak. Tskkk..jelesnya!

Gara-gara badan letih la ni, aku tidur macam jakun sikit. Sabtu ahad lepas memang tak berapa nak lekat kat rumah.

Anyhow, aku nak congratz kat classmate aku masa high school dulu sebab dah selamat berumahtangga. Member aku ni sangat cute! Masing-masing tengok dia boleh tergoda sekejap including me and Seha. Muahaha..

Farhana-Seha-Nanad-Memen-Farhana
Copied from FB Fikriyah. Fik, aku cilok tau..timaseh..Hehe
Tahniah jugak kat member sorang lagi yang nama Erni sebab dapat anak yang kedua. Yeayyy! Dapat jugak jumpa dia lepas SPM last aku jumpa dia (2006-2012). Lama sangat okay! Arwah ayah dia dengan ayah aku satu tempat kerja. Dari situ la aku dengan dia boleh jadi geng sebab dulu masa zaman high school aku dengan dia naik public bus pergi sekolah nak menuntut ilmu. Now, dia dah jadi ustazah pun kat sekolah petang kat kampung aku. My old fardhu ain school tu tau! Heheh..
Anak 2nd Erni. 1st child baby girl. Lasak tapi comel. Heee..
Okay lah..itu saja alkisah yang menarik hari Ahad lepas. Nak cerita alkisah hari Sabtu kang korang muntah hijau pulak. Hahaha. Take care blogwalkers! Have a great day.

All time favorite!



Assalamualaikum! This song adalah one of aku punya feveret. Ulang la banyak kali. Tak kan aku muak. Muehehe.. Ada jugak cover lagu ni yang best jadi pilihan aku..

cekidautttt..


Lyrics dia sangat best kot. Hahaha. suka.suka.suka sangat lagu ni. :')
Aku mengantuk dah ni. Okaybai.


December, aku jatuh lagi

Assalamualaikum!

T__________T

Nak dijadikan cerita pagi tadi aku besttt je main nose strip kan? Haaa.. tak lama lepas tu aku teringat yang shower foam kat bilik air dah habisss. Okay, lets re-filling it lah.

Aku buat kerja-kerja meng-isi semula kat depan pintu bilik air. Yaaa.. sebab shower foam duduknya kat dalam bilik air, aku buat kerja kat situ je. Heh!

Then, aku pour out baki air sabun yang ada. Sapa punya kerja la campur air dalam botol ni. Haishhh.. Aku pour out kat depan pintu masuk bilik air itu. Haaa..dah dapat tangkap belum kejadian selepas itu?

Okay, aku memang ingat aku nak kena jirus balik air sabun tu. Kot-kot nanti ada yang tergelincir kat bilik air. Tapi malang memang aku yang cipta. Aku sendiri yang menggelongsor di bilik air masa aku nak letak balik botol shower foam kat tempatnya.

WALLAWEHHH!

Mula-mula kena memang tak rasa sakit lagi. Kaki je la rasa sengal sikit. Tapi right now aku dah mula rasa sakit tang pungkoq. T____T nangis lagi. Bahana sendiri punya pasal. Tskkk..sedih.

Okay lah. Nak siap-siap bekal durian nak bawak pi jumpa my brother. Kesian dia dah lama tak balik. Bai. Take care peeps. =3

Nose strip


Assalamualaikum...

Hai December! Good morning. Heee..

Pagi ni aku dah bangun awal. Semangat baru. Eceh!

Ada satu nose strip aku nak share. Murah and berkesan mencabut segala cendawan yang bertenggek kat batang hidung aku yang tak berapa nak cacak ni. Hew3.

Mempersembahkan barang best dari Watson!!!
Macam mana boleh auto rotate niii..grrr!
                                      
Ada 6 strips dalam satu box
Dengan harga RM8.42 bahagi dengan 6 akan equal to RM1.40 per strips. Agak murah bukan? Hee.. Dengan membelanjakan sehengget empat posen tu, hasilnya boleh dapat banyak ini...

Yekkkss

Segala isi keluar. Mujur tak tarik tait hidung sekali. HAHA
Tuuuuu dia! Puas hati aku dapat mencabut cendawan dengan jayanya. Hehehe. Okay lah, itu saja untuk pagi ni. Have a great day!




Character November-ians

Assalamualaikum peeps!

Entry malam ni aku cedok idea dari blog azmizam sebagai hiburan malam ini. Yaaa..aku tengah bosan currently. Hmmm..nasib lah.

Ini adalah part of rahsia peribadi seseorang mengikut bulan yang dilahirkan berdasakan kaji selidik Dr. Fazhilah Kamsah. Aku pick bulan November sebab nak experiment kat diri sendiri. Pasal orang lain? ko buatlah sendiri. Rajin bebenor aku nak baca orang lain punya rahsia.

So, ini malam aku match dengan diri aku dari perspektif aku. Hari tu mintak dila komen pasal aku. Tapi dia kata tak mau. Apakejadah dia nak komen pasal aku tetiba kan. Haha..Dila cuak lah tu.


NOVEMBER
  • banyak idea dalam sesuatu perkara - Yess. kadang-kadang banyak yang bernas tapi tak berapa nak bijak. Pulak!
  • perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah - Aku mengaku! memang aku rasa yang aku ni jenis yang unexpected. Tapi bukan split identity la weyy..
  • otak dan pemikiran yang sangat tajam - Alamak! celah mana niii..hihi..
  • cara berfikir lain dari orang lain  - Memang kena lain. baru lah nada! haha (ceh,perasantan)
  • berfikiran kehadapan, unik dan bijak  - Amin ya rabb!
  • banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra - So true! nada hanis memang cenggini :')
  • penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa  - Aku rasa masa belajar case study dalam group dulu je la idea aku banyak. Masuk exam, haram idea nan hado.
  • sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya - Haruslah. Dah kata pun unexpected person kannns
  • sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia - Dulu cita-cita nak jadi ejen perisik. Jeng.jeng.jeng..
  • amanah, jujur, setia dan pandai berahsia - Alhamdulillah..kind of dah ni
  • daya firasat sangat halus dan tinggi - Yang ni aku kurang pasti apa itu firasat yang dimaksudkan. Tapi setahu aku, instinct aku memang boleh pakai. Ayat biasa guna 'aku dah agak dah..' haha.
  • bagus sebagai doktor  - Oh, tidak!
  • cermat dan teliti  - plus clumsy *sigh*
  • personality dinamik - Aku tak percaya cintaaa..haha. apakah ini?
  • tidak hargai pujian - Ya, aku memang macam ni. Tapi sebenarnya malu nak terima pujian. Nak jadi humble.
  • bercita-cita tinggi - Cita-cita aku dari kecik memang tinggi. Tak tau la tercapai ke tak.
  • terlalu degil dan keras hati - That's me. Genetik ayah agaknya. kyahahaha..
  • apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya - Kalau dapat half jalan pun dah cukup bangga. huhu
  • sangat rajin dan berkemampuan tinggi - Amin. Insya Allah
  • kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak - Usaha dulu, result belakang kira.
  • pandai mendorong diri sendiri - Nada adalah motivator kepada Hanis. :)
  • berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran - Aku memang penyabar. Tak percaya? cuba la cari pasal. Huh!
  • mudah ambil berat terhadap orang lain - Caring kan aku? bertuah la korang kenal aku. Haha..
  • tak suka marah kecuali tergugat - Pantang betul orang sengaja buat pasal. Tak nak marah selalu. Nanti muka kedut.
  • pandai muhasabah diri - Ini je cara nak ajar diri sendiri yang tak makan saman. Tapi makan nasi. Hukhuk..
  • romantik - Wahh..tapi tak tunjuk lah kot. Hihi.
  • tidak pasti dengan imbangan kasih sayang - Apa ini? aku pun tak pasti. Haha. Obvious lah.
  • suka duduk di rumah - Yes. I am. Tak suka bersosial sangat. Cukup dengan kawan yang ada.
  • tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi - Aku memang emotional pun. Cepat terasa. Nak-nak orang yang close dengan aku buat pasal. Melenting sesaja. Merajuk sesaja. Boleh jadi cepat cool atau tak akan cool sampai bila-bila.
  • Aku jenis boleh nak forgive tapi not to forget.
Okay lah. Itu saja yang aku nak update. Nak update status kat FB macam no point sangat pun. Sekarang tengah game mesia lawan singapo. Malas nak layan. Tunggu nanti final je. Haha. Asal boleh kasi menang. Cuti peristiwa lagi lah nanti.Wakakaka.. Good night dunia!

First time!!!

Assalamualaikum!

Heyho peeps :)

Asal kamu tau ya, aku ini baru pertama kalinya jejak kaki ke MAHA 2012. AMARAN! ini adalah entry bergambar. For those yang rasa boring please come again soon. Haha.

Walau aku dah empat tahun stay kat Serdang, aku tak pernah masuk tengok-tengok apa yang berlaku kat dalam hall yang banyak tu. Nak involved, lagi lah memang tak. Aku kan species pemalas. Huh.

Awal nya memang tak plan nak pergi pun.  Tapi dek kerana bosan menghimpit diriku, aku pun ajak la si nobita ni berjalan-jalan.

Mula nak sampai kat tapak MAHA tu aku macam hurmmm.. mana nak parking ni? punya la panjang berjela kereta queue nak masuk main entrance. Si nobita ni pulak kurang kesabaran dengan benda macam ni. Sebelum dia pokpek lebih berjela, kita park ikut pintu masuk yang dekat sebelah fakulti perubatan veterinar UPM.

Yaaa..situ parking berbayar ye tuan-tuan puan-puan. Tak nak bayar boleh park diluar. Jika bergesel dengan lori ke kapal selam ke. Jangan lah marah pulak. Its your choice.

Aku rasa ada lebih 1kilometer jugak la kitaorang menapak dari parking ke hall. Punya lah jauh bhaiii.. Tak tau la orang yang park free kat luar tu jalan kaki macam mana. Mencabar gila kot. Dah macam jogging pun ada.

Hall yang mula-mula we all entered adalah hall yang banyak food supplies/sources. Ada booth tunjuk padi, ikan, sayur, buah, alumni and bagai lah. Tak pasti Hall ni category apa sebab bercampur bauq. Nak daftar undi pun ada sini jugak.

Bagi kitaorang yang menarik kat sini booth perikanan. Ada few jenis ikan yang diaorang tunjuk. Jenis hybrid pun ada. Ko ingat Honda je ke ada Hybrid? Wakakaka. Ada satu lagi yang best. Aku dapat tengok penyu secara live. Thank you nobita sebab bagi info yang kaki penyu dengan kura-kura tu tak sama. Baru aku sedar. T___T

Next hall yang kita singgah iz dewan jual makanan. Agrobazar! Turun escalator, baru jumpa tempat ni. Macam supermarket dah aku tengok. Tak jadi nak snap gambar kat sini sebab macam jakun sangat je aku ni. -___-

Then kita round pulak area terbuka yang jual banyak jenis buah tempatan. Kalau bawak Aida Maliza jalan sini confirm dia pitam-pitam sebab sana sini bau durian. HAHAHA. Kat sini jugak ada kuda padi untuk sapa-sapa yang nak berangan jadi koboi. Sekali, jumpa pulak member nobita yang dari johor dengan member kerja dia. Eh, mana member aku semua ni? huwaaaa..

Sebelum senja, kita pun mulakan jelajah berkaki ke parking kereta sebelum yang lain berpusu-pusu juga. Misi jalan-jalan berjaya kerana kami tak beli apa-apa barang kehendak selain kebab dan air (keperluan). Hehehe..
Dia boss

Aku supir

Boss tengok stock padi

Penyusss. kecik-kecik pandai berenang.

Melon bergantungan macam tarzan

Super jumbo Jackfruit. Aku la yang kerdil kat situ

Garu kepala gatal. Sila abaikan

Angle ni aku nampak macam gemuk. Tipu belaka

Ni tak tipu. Tiang lampu bergerak?

Dia pun tiang bergerak jugak. Wakaka

Membebel tak habis-habis

Mulut penuh dengan kebab. 4 kali suap, licin. Haha
Okay, itu saja aktiviti hari ini. Good night dunia.

The reason KENAPA why

Assalamualaikum!

Pernah tak ada perasaan atau terpikir ke or terdetik dalam hati kenapa or in english why with a question mark after doing something. Sesuatu yang kita buat secara sukarela dan tiada paksaan. Bila ada masa lapang nak berangan atau bermuhasabah diri akan terpikir KENAPA. Why aku beli, why aku tolong dia, why? and why and also why?

Macam aku, yes! aku kadang-kadang terpikir jugak hal tu. Aku akan selalu guna perkataan kenapa in respond to someone's statement untuk lebih kefahaman. Maklum lah, aku ni edisi student yang kurang laju tahap pick-up. Sebab tu aku akan tanya kenapa sekian, sekian dan sekian.

Eh, entry belum habis. Baru nak mula muqadimah niii.. tskkk T___T

Ada situasi bila kawan bercerita pasal dia tolong sahabat lain tentang perkara yang tak berapa nak masuk dek akal aku akan tanya

Kawan : Aku tolong si polan ni buat bla bla bla and bla..
Aku : Kenapa ko tolong dia buat bla bla bla..?
Kawan : Entah lah weyyy *diam* (mungkin dalam hati, kenapa ko tanya??)

HAHAHAHA..

Ada part bila aku ada banyakkkk sangat masa terluang untuk termenung aku akan mula gerak otak aku pikir WHY question.

Q1 : Eh, kenapa semut kencing kita tak nampak air kencingnya?

  • Tak ada sapa tolong aku jawab selama ni. Sedihnya!

Q2 : Eh, kenapa aku tolong si polan? Apa aku dapat?

  • Eh, mesti la pahala. (bongoknya aku)

Q3 : Eh, kenapa aku tak mintak kerja lain?

  • Sebab dah selesa lah kot.
Q4 : Kenapa aku kawan dengan manusia macam ni?
  • Apa la nasib..iskk..
Q5 : Kenapa aku beli ni? Buruknya lama-lama tengok!
  • Padan lah muka. (si peminat chelsea selalu cakap macam ni. Hukhuk)
Q6 : Kenapa lah aku boleh bersabar dengan sebanyak ni?
  • krukk.krukk.krukk *bunyi cengkerik*
Kenapa nak kena type caption?

MOTIFFF?

Ini adalah cara budus aku untuk menggerakkan otak yang hampir tertidur tatkala kebosanan dan tak ada idea. Teringat statement seorang geng masa practical dulu, KEBODOHAN APAKAH INI? Hahahaha..

Kalau budak kecik yang suka tanya kenapa itu, kenapa ini.. aku rasa budak ni ada potensi jadi bijak. Tapi kalau orang dewasa yang banyak tanya itu ini, ada potensi mintak sepakkk!

# Ahhh..kenapa lah tangan aku gatal sangat nak masuk entry tah jadah ni hari ni.. 

WW biru

pen merah pen biru, u marah i lebiu. I love biru. 

# chelsea ! chelsea ! si berbaju osaka tu sokong the blues.
# bukan entry blue-blue. sekian.

HB

Assalamualaikum!

Errr.. macam mana nak start ea.. Malam tadi macam banyak je idea nak type wat-men-da-jadah kat entry baru. Tapi la ni macam kena freeze la pulokk.. Apa yang aku nak pokpek hari ni bukan pasal HB - happy birthday. NO NO NO. Tapi HB - Human Behavior.

*Sigh! Tarik nafas...

Bismillah.

Okay, malam tadi agak janggal lah kiranya aku terjaga tatkala tengah tidur. Aku memang jarang nak terjaga lepas tu ambik masa yang lama untuk lelap balik. Selalunya in a blink, memang aku akan terlelap semula. Tapi entah kenapa itu jam susah payah aku nak tidur sampai aku tak tau pukul berapa aku tidur balik.

Banyak sangat pikir kot. Bila pusing golek nak tidur semula tu, mula la otak ni pikir benda-benda yang wadefak yang menyakitkan hati pun ye jugak. Boleh pulak.

HUMAN BEHAVIOR lah tu kalau ada benda yang tak menyenangkan hati, sampai membawak ke tidur pun still nak pikir. Asal boleh nak kasi solve dulu baru aman dunia.

Recently, berita kekejaman kat Gaza banyak keluar kat media kan? Ramai yang SHARE itu ini. It was good. Bangga ada manusia yang perihatin dalam friend list facebook account aku. JYEAHH! Tapi kan, aku pulak tak ngilu tengok gambar-gambar mangsa itu. Nak-nak babies and kids. Tak mampu nak tengok and baca article pasal Gaza. I'm not strong as those people. Admit that.

Bila bab boikot, semua pun nak post pasal 'wehhhh..boikot product sekian-sekian.Tapi, still post through FB.' Ni aku petik dari status update few of my friends yang ada dalam list. Ada betul la kan dia cakap. Alang-alang nak boikot, baik boikot semua. Alang-alang nak bunuh nyamuk yang dah kenyang gigit kau lalu terbang, baik spray je pakai aeresol. Biar semua pun mampusss.

Teringat pulak zaman study dulu. Boikot suam-suam kuku. Alih malam-malam lapar mekdi, ajak roomate keluar beli mekdi tengah-tengah hujan. Nak mintak delivery kang obvious lah sangat buruk perangai. Hishhh..apa nak buat, Itu lah HUMAN BEHAVIOR.

Dulu-dulu waktu sekolah menengah, aku suka duduk dengan geng bas luar tengok orang punya gelagat. Usha situ sini. Bila masuk alam kolej, aku dah jadi macam kurang minat nak buat tu semua. Persetan lah nak jadi apa pun diaorang tu. Usha sampai lebam pun tak dapat apa. Betul tak? So, aku jadi macam baik aku konsentrasi dengan geng adik beradik. After that, dapat pulak kerja kat airport. Bila tak ada kerja, memang usha behaviour orang la kerja no.2 aku. Besttt..jumpa ramai orang. Ada yang jenis cembong, ada yang jenis capah. Macam-macam lah.

Apa motif aku niiii? Alaaa..biasa lah. HUMAN BEHAVIOR jugak lah tu. kejap suka, lepas tu tak, lepas three suka balik. Kans? Eleh.. admit je la. Bukan rugi pun.

Human behaviour yang aku cerita kat sini lain gila dengan human behaviour yang lecturer management aku ajar masa dulu. Ni dalam perspektif aku. I'm not talking about human behavior in business. No. Aku cakap pasal aku. Diri aku sebagai contoh. Sample among the populations.

Aku minat belajar pasal Human behavior. Sebab memang aku agak more likely to listen rather than talk (yeeeelah tu! HAHAHA) dedulu, nak belajar psychology, tapi bila terpikir kena deal dengan mental people yang dah short, aku tak jadi lah. Kang aku pun ikut short sekali. Bhahaha.. Elok lah aku jadi pemerhati tak bertauliah sahaja. Sekian entry tah-tah-apa-kejadah but still got points (yeeelah tu!) AHAHA..

Anda Tiub

Assalamualaikum darlings!

>___<

Apa benda anda tiub ni? Hehehe.. nak cakap YouTube sebenarnya... jangan marah ea..Okay, apa nak share pasal YouTube ni ye? Errr...

Anda YouTube subscriber? if you do, dah subscribe belum channel JinnyboyTV ? Pernah tengok/layan tak videos yang diaorang upload?

Musim-musim kerja tak ada boleh la layan video diaorang ni. Sangat bagus sebab banyak bagi positive message in each vidoes yang they all produced. Ada yang terkena diri sendiri jugak kadang-kadang.

So, itu saja promosi tak berbayar a.k.a foc-promotion untuk sesi minat aku menonton YouTube. Jaga diri semua, musim hujan ni. Baiii...

JinnyboyTV 

# Angah balik esok, tak sabar nak dapatkan item yang telah dikirim. Heee...

Yeeess..aku pun mau dia :D

CIDB Green card

Assalamualaikum!

Well you see, sekejap je dah rabu. Esok, lusa.. dah nak weekend lagi. Yeayyy! Upcoming week double yeay sebab cuti banyak hari woi.. 13 Nov dah deepavali, the day after tomorrow nya dah awal muharam. Hiks! syoknya cuti...

Eh, nak share ni pasal semalam. Semalam seharian aku tak masuk office. Tapi kerja tau. Siap pakai uniform lagi u'olsss.. HAHA. Semngat gila pergi kursus induksi keselamatan industri pembinaan anjuran CIDB.

Eh, sejak bila aku berkecimpung dalam industri pembinaan ni kan?? haa.. mesti ada yang musykil. Actually, aku attend kursus ni sebab nak dapatan kad hijau.Mat saleh kata GREEN CARD. Kalau nenek aku kata kad ijou.. HAHA..

Apa perlunya kad hijau ni cik nanad?

Kad hijau ni penting tau kalau nak masuk site. Fungsinya macam passport kerja jugak. Kalau masuk site without green card ni and something bad happen, sapa yang nak menanggung? Mostly engineers ada green card ni sebab diaorang involved directly dengan projects.

Then, yang engkau gatal tangan participate kenapa cik nanad?

Aku ni pun kena la amik jugak even aku ni under management personel. Kena ada jugak. Kata la aku nak kena turun site kira biji pasir ke, weight and balance kejadah equipment ke..kena ada jugak kad ni. Hanya authorised people je kan yang boleh ada kat tapak projek.. mana boleh masuk tempat projek orang lain suka-suka hati.. ceroboh namanya tuuu..

So, bila ada green card ni..automatic takaful berkelompok akan cover anda. Betul weyyy..Asal accident je pastu masuk wad, boleh dah claim. Tapi beragak jugak la.. depends on what cases are you involved with.

Apa hebatnya green card ni?

Green card ni kata cikgu aku, kalau kita nak kerja kat negara commonwealth dalam industri yang memerlukan green card, kita boleh je guna card ni. Cool kan? macam worldwide fungsinya..sebab ni basic untuk mereka-mereka yang berkaitan dengan bidang yang seumpamanya..

So, what are you waiting for? pergi la amik green card kepada yang berkenaan. Ala..attend kursus sehari je. Bayar RM50 dah boleh dapat card hijau tu. Untuk dua tahun. Wawww! macam lesen kereta lah pulak. Hehe..Satu Malaysia ada kurus ni.. search je dekat website CIDB tu..semua dihujung jari je u'olsss..HAHAHA..

For more info boleh la try click Construction Industry Development Board (CIDB) and kalau nak register kursus boleh click daftar kursus > personel binaan > senarai kursus kad hijau.

Officially, twenty four

Assalamualaikum...

Tak jawab dosa, jawab sayang (tagline maria elena) HAHA.. cool kan?

Okay lah. Refer to the topic above, right now ... at this moment (moment lah sangat) aku officially dah duapuluhampattahun... yeayyy..one step older. HAHA..

Ada kalanya rasa macam nak pause je umur had tu.. kadang rasa nak cepatkan pun ada (ni biasa masa kecik-kecik la) Tapi kat aku..tatkala umur baru 24 rasa muda remaja lagi.. Banyak lagi benda aku nak kena buat. Makin besar lagi cabaran yang aku kena lalu. Tak apa..tu semua proses pembelajaran untuk hidup.

So, kepada yang wish via FB or via text thanks banyak-banyak.. Harapnya doa kalian dimakbulkan. AMIN.

Untuk ayah yang kejut aku pagi-pagi wish birthday, ayah memang sweet. Bila aku mintak present, ayah pass ke mama. Hangin je mama. Hehe.. dapat hug ang kisses dari mama before aku mandi. Wahhh.. hadiah terbaik!

Masuk opis dengan tersengih je sebab opis member tengah pasang lilin kat kek. Hahaha.. Lepas tu akhirnya aircond baru dah dapat di-installed kat opis. Kalau nak tau, since kes 12.10.2012 hari tu.. aircond kat opis aku rosak sampai lah ke hujung bulan oktober. Haihhh..ko imagine je lah betapa sengsaranya aku tiap hari stay dalam opis. Tapi syukur itu semua dah berakhir.

Le cis kek from LMSB

Gadang hadiah ni..tapi, tak boleh bawak balik pulekkk..

p/s: Ada member tanya, apa yang baru di umur yang baru ni.. apa nak jawab ea? jawab azam baru under construction. Hahaha.

Hantu mat saleh vs Hantu mesia, siapa lagi power!

Assalamualaikum!

Pagi ni nak naik satu entry sebab dengar satu topic menarik kat fly.fm pagi rock crew. Topiknya iz. . .

" hantu mat saleh vs hantu mesia, siapa lagi power"

Hahaha..tersengih-sengih aku gelak dalam kereta on the way pergi kerja tadi. Haha.. Kelakar gilak! Some of callers cakap hantu mat salih tak power compared to japenese and chinese one. Boleh pulak bagi alasan chinese ghost boleh kung fu! Hahaha.. Kalau yang hantu mesia, PRC asik sebut hantu susu dengan hantu tet%# je. Cam hareeeemmm sungguh. Huhu.

Anyway, korang suka tak tengok cerita atau drama seram? macam aku tak. Scary sangat kot. Lain la movie hantu kak limah tu. Cisss.. guling-guling gelak dalam wayang masa first time tengok. Kalau tengok slot seram kat TV pun aku jarang. Drama melayu punya cerita seram memang betul seram. Tak tipu weh..sebabnya kan, environment tu ada je kat keliling kita. T_____T

Tapi kan... ada satu slot kat TV pasal paranomal yang aku minat nak tengok. Sebab tu bukan drama and overseas punya show. Pernah tengok GHOST ADVENTURE? Haaa... aku dengan adik aku memang minat sangat tengok Zak, Nick and Aaron. Malam ni ada show diaorang kat TV.

From left, Nick-Zak-Aaron. The ghost Adventure crew. Source; Google.

Kenapa aku suka tengok cerita ni ye? Mama cakap aku kena tipu buta-buta je dengan mat saleh bertiga tu. Yeke ma?? Ahhh..tak kira. Nak tengok jugak. Tak dapat tengok kat rumah sendiri, aku lari tengok tv kat rumah nenek. Hihihi.. Diaorang ni pakai gajet yang rata-ratanya kat mesia ni tak ada show paranomal yang guna. Canggih. Hahaha..

Serious best show ni.. jom la join tengok malam ni. Jam 8.30 malam kat NTV7. Benda ni pada aku tak ada apa lah sangat. Nak percaya atau tak tu atas individu tu sendiri lah. Kadang orang susah nak percaya sebab tak pernah nampak depan mata. Macam aku, dah pernah terkena. . . so memang aku tau benda tu memang ada. Lets chill depan tv malam ni sambil peluk bantal. Ehehehe..

CHALLO!

Genap sebulan

Assalamualaikum people!

*sigh*

Dengan ini, aku istihar kan bahawa berat aku dah berkurang lagi. Genap sebulan aku dah aku macam ni. Selera makan mati. Fast food, junk food or raw food (lagi lah tak) pun tak dapat tarik minat aku nak makan. Yang aku tau, aku macam malas nak makan. Tak selera. Itu saja.

Makan nasi memang boleh dikira dengan jari seminggu tu berapa pinggan. Kadang, sehari dua tak jamah nasi.   No wonder berat aku turun sangat-sangat. Memang tak dinafikan, aku memang boleh tahan minum air and makan cekedis yang tah pape je untuk survive (elak badan dari gigil lapar).

Selama sebulan ni, regime makan aku macam ni..


  • Pagi - nescafe segelas (memang tak boleh skip minum)


  • Lunch - nasi (makan selalu tak habis) mee/ soup ke pape ke


  • Petang - coffee plus pape yang mama goreng petang-petang


  • Dinner - jarang makan sebab petang dah kenyang


Lately, yang aku sedar, aku banyak makan buah. Tapi tak la banyak sangat. Macam diet pun dah ye jugak. Tapi, i don't think i need that right now. I need to gain weight. So, aku kena follow schedule time makan dengan betul. Tak boleh nak skip makan lagi.

Gila stress pikirkan hal ni semalam. So, aku beli vitamin c yag larut dalam air tu (sebab kadang malas nak kemam yang bentuk tablet). I force my self to eat during dinner last night even aku dah terlelap kat bilik dalam setengah jam. Aku sumbat jugak kentang goreng kegemaran aku tengahari ni walau tekak rasa macam nak stop.

Duhh...Apa la nak jadi dengan aku. Mintak dijauhkan la dari penyakit yang bukan-bukan. Amin.

So, ni la rupa vitamin C aku beli semalam...bagi sesiapa yang malas macam aku, boleh la guna yang ni jugak. Masuk dalam air, tunggu larut then boleh minum. Sekali gulp! pun tak apa. Haha. Letak air tu jangan banyak sangat. Agak-agak half dari mineral water 500ml tu dah sedang elok. Baru la ada rasa. Tak la tawar sangat, mans pun tidak sebab dia less sugar.
Sumber dari google.

Anyway, i wish you all stay healthy and young. Hope aku boleh gain balik kilograms aku yang tercicir tah mana balik by eating accordingly. InsyaAllah.

Confess

Assalamualaikum.

Wednesday lagi people! Last week aku post WW kononnya sebab macam. . . eh, cantik lah no tu semua. Haha.. But today lain sikit. It is about confession.

This is about me. Yes, me. The person who cannot tolerate when she don't want to.

Kebiasaanya, aku akan straight forward dengan feelings aku. Mana yang dah kenal aku bertahun-tahun, mesti dah masak dengan perangai aku.

Kalau aku kata, aku tak suka. That's it. Aku serious and i really means it. Kalau yang baru berjinak-jinak kenal dengan aku, mesti akan kata aku ni serious sangat dalam tone gelak dia. Then, i would say  'yes, i do.'

I will not bias bila mana aku rasa tak berkenan. Tak kesah la pasal apa orang fikir or how people will treat me after that. I really don't care especially when those people don't have a brain to think about others  or me.

Tak kira la... dengan kawan lama ke, kawan baru even adik beradik pun.. aku memang macam ni. Kalau tak ada mood nak layan orang untuk hari tu, aku memang tak bercakap pun dengan sesapa. Baru rasa adil.

Kalau ada yang rasa dah cukup masak dengan perangai aku, congratulations to you. Perempuan kadang-kadang mood fluctuates macam saham. So am i. Unpredictable jugak kadang-kadang.

Treat me well, i'll appreciate you in better way. So, itu saja confession aku untuk hari ni. TQ.

Double U

123!
Wordless Wednesday 17/10/12

# Motif sangat. 123 entries and age is 1+2+3! And this was published on 10/17/12 3:02 PM.

DAEBAK!


                                     

Penangan Banjir Kilat Dalam Opis

Assalamualaikum. . .

Heyy korang! Hari ni aku ada satu story nak share. Ini kisah benar. Panas lagi ni. . .Hee ^^,

Actually, hari ni aku stay back kejap kat opis. Tak seperti selalu, asal jam pukul lima je terus aku out you go. Haaa. . . disebabkan petang tadi hujan yang amatlah lebat, sampai gelap langit semua aku pun decided la nak stay dulu sambil settle-kan kerja-kerja yang ada. Itu pun sebab ada geng, kalau tak. . . hareeemmm.

Lepas tu, aku pergi la ke depan opis nak fax something. Sambil tunggu-tunggu fax yang tengah queue tu, mata aku pun melilau lah. Usha-usha apa yang menarik. TIBA-TIBA!!!

Aku nampak macam bayang air mengalir masuk dari sliding door. Mula-mula aku ingat it just a shadow. Tapi bila aku dekatkan muka dengan cermin pembahagi opis, it was true yang air mula membanjiri front office. Aku pun cakap la dengan cool-nya to the person yang tengah fax tu. . .

'Eh, i rasa office ni masuk air lah.'

Terus mem tu ambush office yang tak ada orang tu. Bila tengok dia keluar ke balkoni dengan hujan yang tengah lebat, aku pun jadi panic. Imagine dengan lagu panic at the disco sebagai lagu background, aku lari ke belakang opis mintak SOS dari geng lain.

Sepantas kilat air masuk ke second area opis tu. Serious, aku dengan yang lain berhempas pulas cedok air lempar ke bawah. Sambil mencedok tu, sempat lagi kitaorang bergelak senda. Yela, macam mana office yang duk kat tingkat paling atas boleh banjir kan? Ada kelakor tak kalau di pikirkan? HAHA. . .

Air melimpah ke ladang gandum

Fuh, penat betul la petang tadi. Macam exercise pun ada jugak. Habis sakit pinggang aku. Kaki pun sakit sebab position kekuda yang salah. Haha.. Penangan banjir kilat dalam opis lah katakan. . .

Bila hujan dah reda sikit, kitaorang pun check la apa punca air boleh naik. After investigation, rupa-rupanya saliran air hujan yang kat luar tu tersumbat dengan MOP! Haaaa. . . mop tu, i tell you. Ganas tak ganas mop tu duduk lemas kat situ? HAHA. . .

Air yang mula berkurang.

Lokasi jumpa mop buruk!

So, morale of the story ialah lubang salur air bukan tempat pelupusan sampah. Bila hujan lebat datang, haaa. . . tu makan dia! opis yang paling atas pun boleh banjir. Ingat kau duduk paling atas sudah selamat dari banjir??? Pikir balik lah ye. . .

Mujur sangat lah benda ni berlaku masa kitaorang ada kat opis and aku sedar awal. Thanks kepada aku atas sifat mata yang suka melilau. Hihi. Cuba imagine kalau nobody ada or benda ni jadi masa sabtu ahad. Tak ke jadi akuarium opis aku tu. Eh, jadi wetworld best jugak. Eheheh..

Okay lah, itu je coretan untuk hari ni. Thanks for spending your precious time here. Bai!
Tarikh cantik 12|10|12

Sepetang di Kuala Selangor

Assalamualaikum dunia!

Entry kali ni aku kasi naik waktu malam. Haaa..jarang nak nampak aku online waktu malam macam ni. Almaklumlah . . . aku ni asik ngantuk je kerjanya. HAHAHA. . .

Malam ni aku nak share gambar je sebenarnya. . . tapi nak describe jugak lah sikit pasal aku ke mana dan mengapa aku ke sana.

Baru-baru ni. . . tak baru sangat la pun. Telah diminta pertolongan dari aku (wahh. . . ayat melayu klasik) untuk mengambil sang adinda kazen yang menetap di Kuala Selangor. This is the first time aku pergi ke sana. I drove by my self, accompanied with my brother and another cousin.

Kalau drive dari bandar Klang ah senang sangat lah. Cuma masuk ke roundabout yang kat Klang tu, cari susur ke Kapar. From there, kau setereeeeetttt lah aje sampai lah kau ke Bukit Melawati. Perjalanan nak ke sana dari bandar Klang about 30-40 km je. Tapi disebabkan aku ni baru balik kerja, aku mengambil masa dalam 2 jam lebih sebab ada 2 pit stop aku kena tempuh. (Putrajaya-Olak Lempit-Pandamaran-Kuala Selangor)

Before aku sampai ke rumah tumpangan kazen aku stay, aku pun menyinggah ke bukit yang femes dengan sejarah zaman silam. Walau dah nak maghrib, aku gagahkan kereta kuda aku naik bukit tu. Yela, sekali ni baru nak sampai Kuala Selangor kan. . . nak sampai lagi tah bila. :)

Sebab jakun tengok beruk yang sangat mesra rakyat, sempat lah jugak aku snap gambar barang sekeping duabelas. . .Hew.hew.hew. . .

Monkey and the human. Band terbaru. Haha :D

Model tiang terbaru tahun 2013.

Nina and LJ tiruan! Haha

Ketua askar.

Bajet artistik lah sangat! HAHA

Sesat jalan, tengok peta.

Askar yang sopan. Hihi
Okay lah. . . tu je la yang aku nak share. Be prepare for the upcoming entry. Challo!

Momotifs

Assalamualaikum..

Jawaabbb..jangan tak jawab. Haaa.. bila jawab salam siap w.b.t. jangan lah kita pelik pulak. Kan memang se-eloknya kita jawab lebih panjang dari salam yang di beri. Ye dokk?

MOTIF 1

Apa yang aku nak entry-kan hari ni? actually tak ada apa sangat pun. cuma nak release kan a few stress yang bersarang kat otak aku yg macam mula nak lembab.

Semalam bila member sebilik aku called tanya pasal international business yang pernah dipelajari duluaku jadi . . . Hah? kau nak aku response on the spot ke beb? method to acquire technology? alamakaihhh... sumpah tak boleh jawab. Memang merapu lah aku jawab. Then, aku cakap. . . let me text you the answer after i do some google-ing.

See? aku sangat exam oriented. Padahal, tiap kali masuk kelas dulu aku selalu niat belajar untuk learning bukan untuk exam. Niat tu selalu aku ulang-ulang even tengah dengar lecturer explain things kat depan. Haaa..nampak tak yang aku kurang concentrate kat situ? Tak guna la niat yang kau ulang-ulang tu cik nada oiii..

Bila ma tanya tak nak belajar lagi ke.. i do nak sangat ma! tapi, let my brothers and sister finish all the things dulu. Bagi laluan kat diaorang ni rasa belajar tinggi-tinggi.

MOTIF 2

Bila jadi kakak, aku tak boleh pentingkan diri sendiri. Susah tau jadi kakak...tanggungjawab besar. Ada dua je benda bila ujungnya nanti..terpikul atau tak tanggungjawab tu.

Bila tengok orang ada adik angkat lah bagai.. aku pikir apa fungsi ambik adik angkat tu..even kakak angkat ke hapa.. apa relevennya ber-angkat-angkat? Seingat aku adalah jugak sekali kakak senior buat aku adik angkat dia. Masa tu aku darjah satu. Masa tu aku comel kot..tu yang orang nak amik jadi adik angkat. HAHA.. Lepas-lepas tu.. ahhh..mana ada dah. Sebab?aku agresif kot. Maybe.. aku tak hadap pun nak ada kakak angkat or abang angkat.

At the end, the first one yang kita nak mintak tolong iz adik beradik sendiri. Gaduh macam nak runtuh rumah sekali pun, tu tetap adik beradik kita. Bukan orang luar yang claim jadi adik/kakak/abang kita. Nak buat baik dengan orang pun biar la berpada. Moga Allah rapatkan kami adik beradik. Minta Allah bagi lah kejayaan kat adik aku semua. Aminn..

UNexpected.

Random post. Dedicated to nobody but to my self.

Its so unexpected. Things don't usually goes like we've planned. 

Intruders! That's i hate the most. Please go away. 

You are not welcome.

Basically,

We don't do things we don't like to be happen to our self.

When it does happen,

We'll be mad. Upset. Too add up, STRESS!

Even looking at the good side, still

We can't sleep. can't breath properly. can't think like normally.

Mouth keep on zikir but head think other thing.

In the end,

Seeking for forgiveness .

Like the weight above the head becomes lighter.


Skin Formulation lagi!

Assalamualaikum.

Pejam celik, celik pejam..dah sampai friday yang last untuk bulan september ni.  Entry kali ni khas aku dedicate-kan untuk skin formulation yang best-best-sangat. Haha.. teruja aku nak bagitau yang aku dapat free sample product ni. Banyak wehh.. bukan setakat 2 or 3 sachet, tapiiii..lebih dari sepuluh! Haaa..yang penting everything iz f.o.c. Sapa yang tak suka barang f.o.c u tell me???

Sebelum aku dapat sample free tu, aku kena register jadi member kat website dia. Dulu dah register kat goallife.com tapi since they all dah rebranding, dah moved to new website to sfbeautyskin.com aku kena register lagi sekali. Yang bestnya once kita register, automatic dapat 50 points. Kalau kauorang nak tau, 50 points tu equal to RM50!!! Haaa..dah boleh redeem kalau kita buat purchase lah nanti tu.. Seronok kan?

Tu baru seronok sikit. Ni nak share lagi.. Sebagai penerima sample, which anda semua belum pernah beli apa-apa dengan diaorang.. diaorang akan bagi 50% less untuk product yang korang minat nak beli. Tapi dengan terms & condition lah..TAPI, bagi aku itu sangat berbaloi-baloi kerana barang akan jadi murah dan murah! Hihi.

Ada lagi yang best. If korang interested sangat nak continue dengan skin formulation, korang boleh jadi vip member. Fees cuma RM30 setahun. Kadang-kadang ada promotion, fees tak payah bayar pun. Ada jugak yang bernasib baik beli product 2 or more, automatic korang jadi vip member. Untungnya jadi vip member ni..bila birthday korang akan dapat less untuk barang yang korang beli. Wahhh..bagus sungguh they all punya marketing. Hehe..

Anyway, aku nak share jugak gambar sample yang aku dapat. Bagi sesiapa yang tak nak tengok, sila terus tutup tab sebab takut korang bosan. Hiahaha.. Pssttt.. Aku kasi office-mate aku 4 sample yang lain sebab aku dah ada in bottles. :)

water based. pakai waktu pagi

Ni pun untuk waktu pagi. Memang moist lah kalau guna :D

Gosok kat muka after cuci muka at night

Ubat jerawat. Jerawat betul-betul surut lah pakai ni..hee

Berguna untuk hilangkan pigment. This called serum.

Gandingan hebat pearl liposome. 

Guna waktu tido. Sticky sikit. Bangun pagi, muka jadi  gebus.

Rawatan mata. Terasa perbezaan pakai dengan tak.

Daily use. Macam foundation.

i love SF! muahaha..

Dapat pakai mask ni memang lah sangat best.

Pearl liposome essence in bottle.  Dapat less! Hihi

Rose water ni act as toner and moisturizer. Sangat bagus sebab  it kills bacteria.

 Aku guna product ni memang lama dah. Dari mula study degree. Sesuai la dengan kulit muka aku. Memang la mahal sikit, tapi kalau pakai boleh tahan setahun tu beb. Biasa aku pakai sebotol cleanser SF ni boleh cecah more than a year. Sangat jimat. Berkesan! dengan syarat jaga makan. Haha.

Hah! dah banyak sangat aku promo barang ni nampaknya. Okay la ye..sampai sini dulu lah celoteh pasal SF ni. Sampai ketemu lagi ye! Babai..

Webcam. No make-up.  Gambar passport yang ter-latest. Haha

There was an error in this gadget

up