Esok nak raya

RAYA

IS

AROUND

THE

CORNER!!!

Assalamualaikum to my beloved viewer.. ehh..macam ramai je viewer je. cehhh..

Preparation raya aku semakin rancak berjalan hari ni. Aktiviti aku macam dah pack je. Aku dah prepare mixture untuk buat biskut coklat (ala-ala pemes amos la giteww) tengah malam tadi. Lepas sahur je, terus nak bake. Sebab biskut lain idea mama dah tunggu queue untuk di buat. 

Alhamdulillah ada adik bongsu yang excited nak tolong aku pagi ni. Tak tau la semangat dia tu sampai pukul berapa. Heheh.. Go go bam bam! :P

Lepas ni nak mengemas pulak. Bilik belum di-service lagi. Baju raya tak cuci lagi. Oh mak aih! banyak kerja tak siap lagi. Fadan muka aku, kan?

Eh, okay la..biskut aku hangit kang.. bare with me for the next entry. Challo!

salam b|t|b

Mooncake :D

Assalamualaikum...

Diam tak diam sangat, sekejap je kita dah dekat minggu terakhir puasa. Apa yang aku nak share hari ni iz pasal mooncake.
Init kacang with mochi

Different taste got different price

Korang pernah tak buat mooncake? Mesti tak pernah kan..kalau buat pun mesti bantat je kek tu. Muahaha.. Actually, kuih yang kepakaran dalam pembuatannya yang hanya dikuasai oleh kaum cina ni kita yang muslim pun boleh makan tau. Tapi tengok jugak la yang ada label HALAL sahaja okayyy.. jangan mengada pi beli kat pasar malam yang belum tentu halal ke harooomm. Selidik dulu, baru beli. :)

Disebabkan aku ni tak pernah tau rasa kuih bulan ni, teringin jugak nak merasa apakah rasa sebenar kuih bulan yang unik ni. So, masa aku ber-facebook-ing, aku jumpa senior lama ni post pasal mooncake. After tanya-tanya kat dia..aku pun terasa nak membeli. Nak try punya pasal, aku beli satu je dulu and office-mate aku order dua ketul?biji? entah la..

Bekas free

Kuih bulan inside :D

Harga sebijik/seketul adalah agak hmmmm...mahal sikit je. Bagi aku la..tak tau la orang lain.. Yang bestnya..kalau kita beli dua pieces, kita akan dapat kotak tisu bulat secara PERCUMA! Yeayyy..it's free bebeh..Kalau beli 4 pieces, dapat kotal tisu yang empat segi tu.. Best kan? best kan? Heee...

Bab rasa nya pulak..as long aku boleh telan, kira sedap la..hehe.. Aku beli red bean with mochi. Ni recommended by akak senior aku tu. Ada rasa makan kuih potong yang panjang-panjang tu.. Kan inti kacang merah jugak kan. HAHAHA.. Mochi yang kat tengah tu sedap. Kenyal. Jangan tanya aku apa itu mochi. Sebab aku pun tak tau T____T

Anyway, kalau ada yang hulur mooncake next time, aku akan terima dengan senyum meleret. Assabab, tekak aku boleh terima. Hihi. Okay la babes, see u in the next entry. Challo.

Windscreen crack!


Hello warga blogger yang kipas-susah-mati(hardcore)
Assalamualaikum!

Well entry kali ni aku nak share pasal windscreen. Yuuupps! Cermin depan kereta, kata melayunya. Alright, ini adalah kes benar. Tiada yang benar melainkan yang benar belaka.  Ceritanya begini...
Yesterday (Friday) ketika aku sedang syok layan speed-test kat atas jalan yang kosong.. tetiba ada bunyi KELENTUNGGG! Yesss... perfect hit dekat windscreen aku. Sipi je kat corner sebelah kiri. NICE one!

Photo: http://www.dr-windscreen.com/main.htm
Emma Ageera, pi repair sini ah..dekat sikit. Huhu
Kaca yang ter-sompek
Depan aku, kiri aku, kanan aku...there’s no lorry yang bawak batu batan as i said before, jalan agak lenggang sampai aku boleh try speed-test. Hurmmm..bila aku kerling tang kiri, rasa macam tak pe lah. But, yang mengilukan hati aku bilamana telinga aku boleh tangkap bunyi CRACKKKK and i saw a cut line becomes longer. Dalam laju yang malar, retak makin panjang. Aku turunkan speed untuk elak jadi lebih worst.

What to do?

Aku just boleh tengok je sebab masa tu dah petang sangat. Most of kedai baiki cermin dah tutup and aku rushing nak buka puasa. So, aku biarkan semalaman retak yang agak-agak dah jadi 5 inch dari lekuk asal. About noon hari ini, aku intai-intai retak tu menjalar lagi dengan sihatnya. Apalah nasib aku nak-nak raya ni...

Luckily, aku jumpa satu solution,

After aku review kat forum pasal cermin retak, aku jumpa la kedai yang aku rasa boleh bantu aku selesaikan masalah retak tu dari terus menjalar.  Pernah tak kauorang dengar pasal Dr. Cermin? Aku called dulu kedai tu untuk tanya harga. Amoi tu kata, kalau boleh ditampal it may cost me about 100++ based on panjang luka pada windscreen tu. Kalau tak bias ditampal, maka jawapannya iz tukarrr yang memakan belanja 450 untuk cermin baru.

Okay...

Bagi yang ada beli polisi insurance yang boleh cover untuk damage on windscreen, kauorang boleh claim insurance. Untunglah..sebab aku tak ada beli polisi tu. Grrrr... Dr. Cermin ada panel dengan kebanyakkan syarikat insurance kenderaan. Bawak je document datang, diaorang boleh uruskan. Nanti cuma kena tambah sikit je la bila ada insuran dah cover. If, not..sila sediakan wang secukupnya. HAHA..

Next..

Untuk yang nak bawak motokar yang dah retak cermin tu jumpa doctor cermin ni..tak payah la selotip-selotip luka yang ada..benda selotip tu akan make it worst sebab ia akan jadi susah nak repair. Atas ke-kreatif-an bf aku, dia tampal selotip masa mula-mula kena. Wakakaka.. Sekarang dah tahu yang sebetulnya.

Lepas tu, kalau dah kena sikit tu..cepat-cepat la bawak ke doctor sebelum menjalar/merebak ke kawasan lain. Sebabnya, makin panjang luka/retak makin masyuk harga yang akan dikenakan. Harga baik pulih depends on panjang retak tu. Macam kes aku, retak dah 11 inch. Half price dari beli cermin baru. Aku jadi dilemma nak pilih cermin baru atau tampal saja. Akhirnya, aku pilih tampal. Muktamad.

Why?

Sebab aku pikir, risiko batu atau objek keras melantun ke cermin adalah tinggi. Sebab kawasan yang selalu aku lalu tu kadar jalan berpasir dan lorry keluar masuk adalah sangat tinggi. Ini akan memungkinkan aku untuk melabur lagi ke cermin itu. So, as long cermin tu tak leaking, aku tak kesah.

Suggestion.

Sila beli additional policy yang cover damage yang sebegini rupa. Supaya apabila ter-kena pada waktu-waktu yang tak diduga (raya ke, kawin ke, etc.), kauorang dah dilindungi.

Sekian, pesanan penaja tak berbayar dari aku iklas untuk semua. ZZZZ..goodnight. Salam B|T|B.

Jumaat.Ramadhan.Kedua.

Assalamualaikum wahai blog-gerian-s!

Belogerians? sukahati aku je nak panggil apa. Heh!

Update untuk hari ini. Alhamdulillah dah sampai ke ramadhan yang ke-14. Syukur, masih mampu berpuasa even cuaca agak terik di kala tengahari menginjak ke sore (petang). Lagi 15 hari nak raya. count-down sendiri untuk diri sendiri. Hikkks..

Hari ni aku di datangi flue yang dengan riang dan happy nya bermain kat hidung aku sejak jam tujuh pagi until sekarang. Sengsaranya! Berat mata memandang, berat lagi hidung aku tanggung. Sok sek sok sek.. Masa driving pun keep sneezing! Sabar..

Hattchhhooooo!

Keep focus nada. cakap dengan diri sendiri. Yelaaa..dalam tengah syok bersin/bersim (which one ha?) mata mesti nak pejam effect pada sneeze tu. Bahaya untuk diri sendiri. Sabar lagi..

Kat opis pun dah macam masuk dalam kilang habuk. Sneezing lagi dan lagi. Air mata pun nak ikut turun jugak sebab kesian dengan jirannya, hidung. Datang lah tangan untuk membantu...

Legend


Haaaa..amik kau hidung. Aku calit sikit je. Macam nak menggelupur aku dibuatnya. Pedih gila. Arghhh...jerit-jerit and crying..Kunci mulut dan tunduk terus untuk seminit dua sambil menikmati kepedihan pada hidung.

After that, okay.. kurang sikit sneezing tu. Alhamdulillah. Leaking pada hidung pun dah berkurang. Hehehe.. Fuhhh..lega. dapat nikmat bernafas kembali. Syukur!
There was an error in this gadget

up