Chapter : Tahniah SAMTTAR!!!

Salam sejahtera kepada umat manusia. :)

Tahniah aku ucapkan kepada my ex kerana dapat durian runtuh. Mentanglah tengah musim durian kat UPM ni kannn... Haha (tak ada kena mengena pun -______-"). Ex mana pulak ni? Hurmmmm... ni berkenaan my secondary school yang cool sangat pada waktu itu. Apa nama sekolah aku tu? Tengku Ampuan Rahimah Islamic High School kalau cakap orang puteh lah. Melayunya S.A.M (T) Tengku Ampuan Rahimah located di Banting. Jyeahhh! Okay, kenapa ucap tahniah pulak? Orait, sebenarnya sekolah aku dan yang seangkatan dengannya yang dulunya under kerajaan negeri Selangor tapi telah di-transformmm menjadi Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) starting from 2005 kalau i'm not mistaken (If salah, sorry. Sebab i'm not good in history).

Lencana sekolah since 1994.




Referring to Kosmo (30 Mac 2011), Sekolah-sekolah ni dah dapat millions of ringgit sebagai peruntukan untuk sekolah terbabit. Bukan setakat SABK je yang dapat, sekolah SAR and KAFA pun dapat juga. Alhamdulillah. Rezeki untuk student dan penghuni sekolah yang akan datang dapatlah mereka guna a better infrastructure in future. Anyway, hope sekolah dapat guna budget tu sebaiknya lah ye. Okay lah, tu je entry untuk kali ni. Saja je post pasal ni sebab aku bangga jadi product keluaran situ. Hihi. Bye!

Nak tahu berapa juta peruntukan tu? klik reference ni:

Chapter : something stupid Robbie Williams



Hey, guys!
I've found this song from a blog which belongs to a friend of mine. You can search it here http://breadandtuna.blogspot.com/ . Well, i think this blog is quite interesting because she is a very unique. Hahaha.. Wink*wink* teacher Yazmin. You're rawks! Hihi..

Chapter : Perception.

Hello people!

Okay, today's entry I would like to share with you guys out there regarding perception. According to http://dictionary.reference.com, perception in term of psychology is a single unified awareness derived from sensory processes while a stimulus is present.

Let’s see... why am I talking about perception? Okay, back few days before, I met few persons which I can called them as Pakcik or uncle and we talk about life as a student in their perspective. But of course, I will just listening and nodding about everything because I don't want to be marked as a rude person because I am rude. Hahaha :))

Well, I met this first man at the LCCT while I’m waiting for my sista's arrival.
This man talks about how a well educated lady (which is his niece) could not find any boyfriend after she graduated from overseas. So, this uncle is trying to say that, girls who are study in university should get a boyfriend while studying to secure them self after graduating. I think this type of person afraid that in future, graduates from universities will be 'tak laku' if they don't engage with any boy-friend during their study period. Why do you think this kind of thing will happen around us? I think it is because of PERCEPTION. Some factors which I can identify why educated ladies hard to be approach because of the standards. Maybe (this is my opinion, I don't know you guys) some of gents think that these ladies only prefer a guy who has a same level of education or what so ever with them (OMjay! am I one of them? Hope not!). The other factor is maybe the stigma of the societies. Re-called back this sentence, Pipit tak layak terbang bersama Enggang! Which means status or we called it 'darjat' should be at the same level. Is it applicable nowadays? Naaahhh, you can judge it by yourself... I don't know. Finally, because of fate.  Allah dah set everything for umatnya. Jodoh, pertemuan, ajal, and maut semuanya di tangan Allah. So, no need to worry about that. Apa yang Allah tetapkan adalah yang terbaik untuk anda. :)

Okay, the next person I've met is during the hot air balloon festival. This uncle said that we don't need to have a relationship during the study time. Couple is trouble (okay, this is my word. Haha). Heh, I don't know why this man say that we should not couple. Maybe he talk based on his experience, because I notice that he had mention about his daughter. 

Hurmmm... well different people have their own perspective. It is good to mixed around and gains something from their experience. Well, this kind of experience we cannot gain from the class but through observation and maybe we can share it with others. Anyway! That’s all for today. Thanks for reading.

p/s: Please do comment on my grammar mistakes because I am really bad with it. Hehe.

Chapter : Pesta Belon Udara Panas, 2011.

Hey there!


Alhamdulillah, pagi ini punya presentation run smoothly, walaupun batuk tak berhenti - henti :) . Okay! back to the title for this entry, starting from 17th March until 20th March yang lepas telah berlangsungnya Hot Air Baloon Festival 2011 di Putrajaya. Apa yang menjadi attraction utamanya of course lah hot air baloon nya yang boleh di naiki oleh umum. Wow, this is a opportunity untuk people macam aku untuk merasa terbang bersama belon. Aku sangat teruja nak tengok belon sehingga aku berjanji kat sista aku nak pergi sama.


Unfortunately, on Friday jalan nak ke precint 2 ikut masjid tu pulak tutup. So, atas factor yang aku ni pemalas, me and my sista tak jadi pergi sebab malas nak pusing jalan lain. The next day, which is Saturday aku ajak Nija pergi waktu petang selepas hantar sista aku ke Alamanda. As we know, sekarang musim hujan waktu petang. So, ada kebarangkalian tak dapat tengok belon tu tinggi lah sangat. Sebelum aku kecewa lagi, aku pun batalkan perjalanan untuk berjalan petang tu. Finally, hari Ahad yang mana kita tahu hari terakhir pesta tu. So, pepagi lagi kami dah bangun and kejutkan crew MUUAAHH! untuk follow kami.


We all sampai dalam 8.40 a.m. terkejut bila tengok ramai GILA orang kat Putrajaya ni. Woaahhh! Meriah. As we walk to search the tickets counter, kami tengok banyak belon dah naik ke udara. Hati dah tak sedap. Kenapa? Sebab dapat rasa yang ticket dah sold out. Tuuuu dia. Kat notice board ticket sold out. Dengar kata orang ramai start beratur untuk beli ticket sejak pukul 6 pagi lagi (huuuusssshhh...dasyat!). Untuk ticket petang pulak, kena beratur dari pukul 1 tengahari which counter akan buka pada pukul 4.30 petang (memang gila).


Aida, Nurul & Nija

Dapat bergambar dari jauh pun cukup laaa..

Terbaikkk!!!

One of activities yang berlangsung kat udara.

Capsule 2020


Dengan musnahnya harapan nak naik belon udara, kami bergerak ke extreme area yang mana banyak sangat aktiviti yang ada. Memang happening lah kat sini. Ada sukan air, paintball, horse back riding, wall climbing and banyak lagi lah! Rugi la siapa yang tak datang sini. Hehehe.. Kitaorang juga dapat naik ke menara wawasan 2020. (silap kot nama menara ni. Hehehe) kira cool la jugak. Banyak information yang kita dapat.


Anyway, lepas menjelajah ke semua kawasan yang ada pesta kami decided untuk pulang. Even, tak dapat buat apa yang di hajatkan pada awalnya, at least kami have fun for that day. Heeee.. Jarang nak dapat opportunity macam ni bila dah tak belajar lagi after this. So, since we have few more weeks left, patutlah kita grab this chance to get together, chill and laugh bersama rakan seperjuangan. Jangan dah habis masa study nanti baru la nak mengajak ke sana sini. Bukan semua orang boleh participate. Yelaaa maybe sebab mereka dah ada commitment yang lain. So, why should they entertain u? Heh, pikir lah sendiri ye. Okay la u guys, see ya later! Bye :)

Chapter : Oh! Discount.

Salam peeps.


At first, aku nak tanya. Kauorang suka tak dapat discount? Yes/No? Mesti suka kan? Kalau nampak ada discount, mostly mata gadis lah yang akan jadi macam ni 0_O (terbeliak!). Heeee... Okay, nak dijadikan cerita semalam mama called aku. Mama tanya pasal saman kat aku sebab tak boleh nak re-new road tax.


Alamakkk! aku kena saman ke? Bila masa pulak? Setahu aku dah settle dah....dulu. Huhuhu.. saman mana pulakkkk.. Tak ada pulak aku dapat mana -  mana surat chenta dari pihak berkuasa. Mama tak cakap pulak bila tarikhnya, apa road offense aku dah buat and berapa $$$. After thinking a few seconds then, aku cakap... "Tak apa lah. Ma bayarkan dulu. Nanti Along bayar balik."    =_="   Bak kata Cik Indah kat matrik dulu, "kerna terpaksa, aku merelakannya." Memang terpaksa bayarlah kan. Kalau tak, memang tak lah nak re-new road tax tu. Hope, mama tak story kat ayah pasal saman ni. Haihhhh..


Disebabkan semalam (10 March 2011) ialah hari terakhir bayar saman with 50 percent discount, aku kena fined MYR150. Fiuhhh! Thanks Ma, sebab BAYARkan dulu atas kesalahan? Over the speed limit. Urghhh! Bila kala pulak lajunya tu aku pun tak tahu lah (tak mengaku, normal lah tu). Haha. Okay, semua dah selamat. Duit selamat ke tangan pihak berkuasa, road tax pun dah selamat di re-new kan. Yang tak selamatnya cuma aku! Kejap lagi balik rumah mesti kena bebebebebel dengan Ma. But, can't promise that I'll never do it again. 


Semalam aku agak stress dengan benda alah ni. So, masa aku pergi kat satu program kesihatan, aku tak singgah kat booth 'figure out how stress u are'. Haha. Sebab aku tahu dah resultnya. Grrr.. memang sesiapa semalam yang kena bahasa dengan aku tu. Maaf lah ye. U all deserve it. Heh!

Chapter : Alahai...dinner!

Hello!

Apa kabar orang kampung? Haha... Kauorang sehat? Sehat, Bagus! Kalau tak sehat cepat - cepat shut down your computer and go to sleep (Heeee... caring tak?).

Okay, entry kali ni aku nak share pasal aku dan Starry - Starry Accounting punya dinner. Dinner telah berlangsung semalam iaitu 5th March 2011 bersamaan hari Sabtu. For your information, Dinner ni held dekat Palm Garden Hotel (nak tahu? google sendiri. Hahaha..). At first, we (me and my friends) decided nak gerak at 5.60 p.m. However, disebabkan we adalah girls and nature girls ni suka bersiap lama, we turun dari hotel penginapan (bilik kolej) pada jam 6.30 p.m.  Hah? Lambat ke? Hey, don't worry.. event tu start jam 7 and to get there, it only takes 10 minutes from UPM (based on google map).

Acara semua ikut schedule yang organizer tetapkan (actually, its slightly not.) Overall, okay. Aku tak nak comment lebih - lebih tapi kalau boleh lah kan, next time test la dulu equipments yang akan digunakan especially benda yang melibatkan techno. Sebab agak spoil bila tengok hasil kerja yang wajib tayang tu, jadi macam tak payah tayang pun tak apa. Huhu. We kecewa. But, aku upload jugak kat FB sebagai menebus rasa yang macam - macam tu.

Apa pun, benda dah lepas. Tak usah dikenang. Apa yang berlaku tu jadikan pengajaran dan memori yang sweet tu jadikan kenangan. Aku ucapkan tahniah kepada team organizer dan team kami yang very supportive towards each other. Kepada pemenang anugerah, Tahniah juga aku ucapkan. Rezeki kauorang tahun ni dapat menang. Lain tahun kalau kita panjang umur, siapa -siapa boleh la buat alumni dinner pulak ye. Boleh la gather again. Okay, aku nak share beberapa pictures masa dinner berlangsung.

Bersama course mate.

Me and puan Sri.

With Eima the gorgeous one.

Me and datin.



Family besar kami.
Okay, that's all for now. Till we meet again. Adios!

Chapter : Dentist dan gigi.

Hey ya!


Nadha datang lagi...Hahaha (poyo gila!). Hey kauorang, aku nak story ni. Meh sini rapat sikit. Dah? Okay, cool. Hari ni aku nak share lah apa yang aku buat for today. Mungkin kurang interesting bagi you guys out there tapiiii... boleh la jadi bahan bacaan kepada sesiapa yang minat blog-walking. Hehe...


Supposed, Aku, Eima and Nunun plan nak hadirkan diri ke Pusat Perubatan Universiti (PKU) pada waktu pagi yang sangat. However, sebabkan aku dan mereka kurang tidur, kami telah melajak-kan waktu pagi yang sangat tu ke tak berapa nak pagi iaitu jam1000 waktu GMT+8.00. Matahari dah terpacak, baru lah kami terpacak kat depan PKU tu. Dengan hati yang berbunga, kami melangkah masuk straight ke registration desk. Misi yang jaga kat situ kata registration dah tutup and bilang kat kami datang waktu petang or next week je. HOH! melopong mulut kami. Ai-yai-yai... cepat gila tutup, dah la waktu petang tu terima 10 patients je. Apa daaaa... Dengan berat hati, kami pun pulang.


Bila jam dinding tunjuk pukul 2.15 petang, kami datang lagi. Race for the top 10 patients and we manage to get the first place (And yes! Semestinya aku dulu). Haha... Scaling gigi ngilu beb! Tapi, resultnya memang puas hati. Senyum pun lagi confident! Ahhhhh... lega bila scaling sesion dah end. Sekejap je pun buatnya, tunggu turn tu yang lama. Tapi tak apa... i'm satisfied, no regret.


Resit terima kasih.


Okay, satu lagi benda dalam 'the things must do list 2011' dah terbuat. Heeee... Thanks Buddies yang teman tadi tu ye. Gigi kauorang chantek dah, yeah!


p/s: Marilah gosok gigi sokmo supaya putih macam gigi Nunun & kemas macam gigi Eima. =)

Chapter : Pre-Dinner photos.

Hai...

Seperti yang aku janji semalam aku akan update cerita the journey to the Palm Garden, IOI. Hahaha. Okay, officially aku dah dapat siapkan kerja semalam yang di bawa ke hari ini (Rabu ke Jumaat) pada waktu tempatan 3:30 pagi =_=". Actually, kerja tu senang je nak buat. Tapiiiii... di sebabkan beberapa factor yang menjadi penghalang, tak dapat lah aku dan rakan - rakan men-siap-kan-nya on time. Tak tahu lah result a.k.a penerimaan mereka macam mana nanti. Hope berbaloi lah dengan masa yang aku korbankan (mostly, masa tidur aku) T_____T .

Hah! Seperti tajuk entry yang tertera, petang tadi (3 March 2011) kami, pelajar tahun akhir Bachelor Perakaunan, UPM telah sama - sama bergambar sebagai pre-dinner photos yang bakal diterbitkan dalam majalah sendirian berhat (ye ke tak, aku pun tak pasti...). Okay, these are few shots yang berjaya aku download dari FB Ain Doi and Cik Feza.

Dari kiri: Siti, Nanad, Cik Feza & Eida.

Nanad and Aida.

ACT.

Cik Feza and Nanad.

Ugly face =_="


Okay lah ye. Aku dah sleepy sangat ni. The event is around the corner. So, stay tune for more updates. Bye, Luv ya!

p/s: Credits to my friends who are supporting me a lot!

Chapter : Thursday 3:29 a.m.

Good mornin' peeps!

Apa kejadah pagi - pagi buta taruh entry dalam ini? Okay, bukan pasal nak buat assignment or tak boleh tidur. No! Aku memang jarang berjaga sampai ke pagi. Kenapa? Memang tak boleh. Tak reti. Ada sekali waktu night walking masa camping kat Melaka, aku sanggup tidur kat atas tanah merah yang tak berturap. Pikir la sendiri batu - batu yang alas badan kering aku ni. Pedulik apa aku! Heh..

Hoh! Malam  pagi ni apa aku buat? Ada kerja untuk "Stary2" Dinner for Accounting student yang bakal berlangsung Sabtu ni. Agak excited sebab aku turut men-sebok-kan diri dengan perkara - perkara yang bagi aku agak menarik untuk di follow.

So, for the next stories regarding the countdown for that dinner. Stay tune with me. I'll be back with more stories to share with you guys. Okies? Mahu sambung bekerja. Work-word-ward?(kind of dizzy di situ. Haha) 0_o

Babaizzzzs!
There was an error in this gadget

up