Chapter : Terima Kasih, Cikgu.

Bangun, semuaaaaa... Selamat pagi cikgu!

Haaaa...Ayat nil ah yang kita guna masa sekolah dulu. Greeting kat cikgu yang mesti kita buat setiap kali cikgu masuk dalam kelas. Aku teringin sangat nak rasa sambut Hari Guru kat sekolah semula. Biasanya time hari guru ni, class tak on. So, student enjoyyyy! Kadang, ada segelintir student yang akan mengambil kesempatan untuk bercuti sempena hari guru ni. Amboiiiii...macam dia lah yang mengajar selama ni.

Cikgu yang feveret aku masa sekolah rendah dulu ialah Cikgu Ishak. Cikgu Ishak ni garang kelakar. Dia buat joke, tapi setelah beberapa tahun baru kauorang akan perasan joke dia tu. Hahaha. Aku suka style dia mengajar math. Guna rotaaaannnn!!! Siapa kata dia tak pernah kena rotan bila time class dia, memang menipu. Lepas kena rotan, math UPSR dapat A. Effect nya, sampai ke sudah math aku A. Alhamdulillah... Terima kasih, cikgu.

Next, masa secondary school pulak.. aku suka Cikgu Rozita. Kecil molek je cikgu ni. Suara pun kiut. Biasanya masa sekolah dulu aku datang rumah dia beraya, tapi sekarang dah tak lagi sebab aku selalu kesuntukan masa. (Perjalanan dari rumah ke rumah untuk beraya waktu konvoi biasanya aku yang plan). Since that, aku dah tak jumpa lagi cikgu. Tapi, aku simpan lagi hadiah jam yang cikgu bagi kat aku dengan Zaim masa dapat A untuk sejarah PMR. Thank you, teacher.

Pastu, masa matrik aku suka cara Encik Hanif mengajar. Denda dia, memang bikin malu satu kolej. Cara mengajar dia memaaaaangggg aku tak akan lupa. Promise! Tapi, Encik Hanif memang ada class tersendiri. Our college dapat 1st rank among semua kolej matrikulasi kat Malaysia dalam subject account. Cikgu hebat!Cikgu lain juga.Hahaha. Sabooorrr je la.

Bila dekat uni, lagi lah ramai lecturer yang buat aku kagum. Ramai naaa nak sebut kat sini. Whatever it is, terima kasih cikgu, guru, mu’alim/ah...

Bagi aku, orang-orang yang kat sekeliling aku ni pun ialah cikgu-cikgu aku. Mereka yang mengajar aku erti hidup, terima kasih. Walaupun mereka ni not officially teachers, aku sangat hargai apa yang mereka ajar. Either directly or indirectly. Even they were intended to teach me or accidently aku terbelajar dari anda. Benda baik, of course aku akan ikut. Kalau jahat, aku belajar jugak tapi untuk pedoman...Okay lah. Stop sini dulu... May Allah bless you. Salam. J

Setengah hari aku tolong Mira buat kad gergasi sempena hari guru.

Chapter : Harga murah, tak bermaksud quality tak bagus.

Salam peeps!

Entry kali ni, aku nak cerita pasal camera sikit but before that aku nak cakap yang aku ni tak lah pandai sangat pasal camera. Tapi, as a canon user...aku nak promote sikit lah pasal barang ni. Last 2 weeks, aku bawak camera lama ke kedai camera di The Mines shopping fair. Ada la problem sikit pasal camera lama ni. Sensor nya rosak. Menurut promoter kat kedai tu, kalau aku nak baiki sensor camera tu.. it may cost me around RM300++. Dengan warranty camera tu yang dah expired and extra cost yang aku kena bear, memang tak lah aku nak baiki. Hukhuk.

After that, promoter tu promote kat aku untuk beli the brand new camera. Since tengah promotion, aku andaikan RM299 tu sangat berbaloi untuk camera Canon yang mempunyai 12.1 megapixel (MP) and High Definition (HD) for video. So, tanpa berpikir panjang aku setuju nak beli. Belian jadi sangat berbaloi-baloi dengan adanya 4Gb memory card and casing yang smart.

Antara function yang menarik ada pada Canon Powershot A1200 ialah the fisheye mode. So, dah tak payah nak beli camera LOMO lagi dah. Haha. Baguskan? Apa yang aku perasan, Canon ni sangat user friendly. Nak tukar mode photo dah tak payah susah-susah nak masuk situ-sini, tekan itu-ini.  Ia sangat straight and simple. Sebab ciri ini lah buat aku suka Canon powershot. Digital camera ni pun tak lah berat sangat and aku tak cakap ia sangat lah ringannya.

Fisheye effect. Sila abaikan background.

Powershot A1200.

Memang lah Canon powershot ni tak sehebat Canon DSLR, tapi layak lah dengan harganya, ia amat berbaloi untuk dimiliki. Okay lah, aku pun tak habis explore lagi function yang ada pada Canon Powershot A1200 ni. Afterwards, aku akan guna the new camera to take beautiful pictures. Hahaha. Beautiful ke? Different people got different perspectives and I’m not the professional photographer to judge what the best is. We should know that, beauty is very subjective. Bye! J

For more information, anda boleh click sini canon.com.my

Chapter : Sahabat pertama.

Hello!

Hi, Beautiful ladies and gentlemen. Anda ingat lagi tak siapa sahabat pertama yang anda kenal bila masuk atau join mana-mana institution? Ingat tak? Haaaa... mesti susah nak ingatkan. Maklum lah kalau tengok kat friend list dalam facebook tu, beribu-ribu kawan yang kita ada. Tapi, sayangnya tak semua kita kenal. Betul tak?

Dulu kan.. masa start secondary school, aku tak punya ramai kenalan. Seingat aku, yang datang dari sama sekolah rendah dengan aku Cuma Zahirah, Atiqah, Safic, Amin, Azman and Azam. Tapi diaorang ni tak satu class pun dengan aku. Then, bila aku masuk class to find empty table, cuba teka aku duduk sebelah? She is ILI NADHRAH!!! Hai Kela, nice to meet you. Haha.


Bukti kalau ada yang tak percaya. Haha

So, after aku dah jumpa kawan baru baru la ayah lega nak tinggalkan aku sorang. Hehehe. Ayah cakap, cepat Along dapat kawan baru. Sama tinggi pulak tu. Hahaha. Masa tu, aku dan Ili agak renek la jugak sebab tu Ayah cakap macam tu. Maybe Ayah pikir, kalau aku kawan dengan Ili, Ili tak akan buli me since we have same high. Hahahaha.

Aku satu class dengan Ili for one year. The next year (Form 2) kami berpisah. Ili ni pandai, masuk la class no.1 and me masuk class no.3. After PMR Ili moved to another school and after that aku ingat kami will not meet again.

Unexpectedly, bila masuk matric aku dapat jumpa balik si kecik comel ni. Baru aku sedar, bumi ni kecil . Ili ambil aliran science while aku study account. Then, the magic continued until I met her at UPM. Oh, Lord! Wherever I go, she will always there. Even though she is not stick with me, tapi aku mesti dapat jumpa dia. See? Friendship will never end. Nowadays, Ili sambung master kat UPM. She’s a good learner. All the best, Ili.

Kesimpulannya, kawan biar ikhlas. Baru kekal lama. JE

Chapter : Eommaneun dangsin-eul salanghabnida.

Mother,

I love you! Muahmuah! Hari Ahad ni, berjalan macam biasa. If u stay at my house for couple of days, then u know what I mean. Haha. Dah macam routine untuk Mama kejutkan anak-anaknya solat subuh. Macam biasalah, selagi tak bangun, Mama aku potpet-potpet sampai kami bangun and solat. Thanks to Mama sebab sentiasa ingatkan kami perintah Allah. Last night, aku dah plan nak masak kuey teow for our breakfast and as usual Mama akan masak dulu dari aku. Huhu.

Actually, kami dah celebrate mother’s day few days earlier. That time kami keluar ke pekan Banting, then beli la kek sebiji untuk nenek. Well, I don’t feel so guilty tak celebrate today sebab dah sambut awal. Hihihi...Apapun, Along sayyyyaaaangggg Mama. Weheee...

Sampai senget tudung. Huhu.

Grandma yang serious no matter what.

Alhamdulillah, hari ibu hari ni disambut dengan meriah pada kali ini. Sebabnya, hari ni Ahad kannn.. Jadi, ramailah yang buat kenduri kahwin. Kira double happiness lah kan. Tadi aku dan family pergi kenduri kahwin anak sepupu Mama dekat Labohan Dagang. Meriah! Good weather makes the day even brighter. Thank you Allah!


Along.

Chapter : Jom kemas.

Hey there! Thanks for coming. =)
Hari ini punya entry memang sengaja nak update apa yang berlaku pada hari ini. Aktiviti aku hari ini ialah mengemas segala kotak yang ada dalam simpanan aku. FYI, before this aku separate kotak-kotak ni based on era. Dari era sekolah, PLKN and Matriculation. Errr...How about UPM era? Hurmmm...Ni la masalahnya. Aku dah tak boleh nak simpan kotak anymore!!! WHY??? Sebabnya, tak ada benda nak simpan and there’s no space. Sigh =__=”



Lepas tu, aku pun start la mengumpulkan all those item into one big box. No more separate boxes.  Belek punya belek, jumpa la satu love letter from my darling ni. Surat tu from G-ma .  Selama ni memang tak sedar ada surat tu. It’s secretly hidden underneath of the cute little box and aku sangat surprised. Imagine la surat tu dah berusia 9 years old sekarang ni. OMJaaayyy...lama gila kan? Kauorang ada simpan surat lama macam tu tak? Kalau ada, kauorang memang sentimental orangnya macam aku. Hihi..

One of the box

It's been there for 9 years ago

Tulisan G-ma masa 2002


Tu cerita kotak masa sekolah. Belum cerita kotak masa PLKN. Dalam ni banyak khazanah yang ada. Batu bersurat (made by DekJah), Biodata (from my dormates), special drawing (from Munirah) and many letters from my friends. Especially from our teammates. Dalam kem dulu each team guna alphabet ‘WXYZ’ badget tak nak sama dengan kem lain yang biasanya guna ‘ABCD’. Paham tak?Ha Ha mesti tak. W- Warrior. X- Xtreme. Y- Yussra. And lastly Z- Zebra. Aku dulu team Yussra, bukan Yusra Madihah budak Kedah tuuuuu... Yussra ni diambil dari perkataan Ussra dalam arab bermaksud family. Budak-budak dalam team ni memang baik-baik belaka (isk, anak sapa la ni). Hehe. I wonder, kat mana lah mereka ni semua.

Best tau kalau dapat collect benda macam ni semua. Zaman UPM dah tak ada dahhh.. Maklum lah zaman dah berubah, teknologi dah maju. Huhu. Facebook and digital pictures je lah yang tinggal. Oh, yes! Aku ada bagi daun kat Ziema Amini. Ziema kata nak laminate. Hopefully dia buat. Huhu.

Okay lah, itu saja for today’s entry. Hope you like it! Tata. Assalamualaikum...

Chapter : Sayonara UPM.

Hey! readers, stalkers (ada ke?) and haters (=..=) how are you guys? I'm doing great cause I've finished my study last three days ago. Well, sekarang baru ada masa nak upload new entry. Maklum lah busy sikit lately. So, Huril sayang jangan marah I sebab tak reply you kat skype. Huhuhu...

Tiga hari yang lalu adalah hari yang sangat emosi untuk aku dan kawankawan. Masa packing begs untuk pulang, rasa sayu je (dengan backsound effect lagu kat fly.fm) memang bawak mood yang sadis sangat. Tssskk ='( . Semalam, masa gather dengan yang lain dah tak ada mood lagi nak guraugurau macam biasa and that's show how sad we are.

After all we've been through, all the pain, sadness, happiness and our tears will be nicely kept deep in my memory. For all my beloved friends, Aku mintak maaf hujung kasut to hujung shawl. Kawan sampai mati okay! Time free nanti lepak samasama tau. 

Yang tak ada kat sini Zazaf and Azie. Peace!

There was an error in this gadget

up