Chapter : Pesan nenek.

Pagi tadi, masa nak pergi kerja.. aku nampak nenek tengah bagi itik minum kat reban. So, aku stop by sebab nak tegur nenek. Mula-mula nenek tak perasan aku duk perhati dia, bila dah dekat baru dia nampak aku duk senyum-senyum kat dia. Pagi ni nenek tak pakai spect dengan gigi palsu. Heee.. Conversation between nenek dengan granddaughter adalah seperti berikut...

Aku:            Nenek buat apa tu?
Nenek:         Bagi itik minum. Nak pergi kerja ke?
Aku:            Ha'a. (diam kejap) Along bosan la nekkk..
Nenek:         Pergi la shopping. (amboi, speaking nenek aku ni. gelak dalam hati)
                   Jalan-jalan ke...
Aku:            Ni tak ada.. (sambil buat isyarat $$$ guna tangan)
Nenek:         Apa yang tak ada.. Kau kerja. Tiap bulan gaji. Tak kan tak ada langsung.
                   Apa guna cari duit kalau tak guna.
Aku:            ...(diam).

Nenek:         Kita kalau dapat sikit (rezeki) syukur..Kalau dapat banyak,
                   Alhamdulillah.
Aku:            ...(betul gak, duit bukan boleh bawak mati).
Nenek:         Nenek ni pun bertahan je. Tunggu nak cium cicit. (err..terubah topic
                   pulak nenek ni)
Aku:            J Anak abg Alil kan ada.
Nenek:         Nak bernafas pun payah. Rasa macam cucuk dengan benda tajam je bila
                   bernafas.
Aku:            Nek, dah la..gi masuk sana. Tu kat tangan tu nyamuk dah kenyang gigit
                   nenek.(aku pulak ubah topic.huuhu)

pappp!nenek pukul mati nyamuk tu.

Nenek:         Alaa..kat dalam rumah pun sama. Ada nyamuk jugak. Pasang kipas pun
                   Ada jugak nyamuk tu.
Aku:            Nanti gi beli kelambu ea. Boleh tidur tak ada nyamuk. Hee.. okay la
                   nek, along gi dulu ye..

Jarang borak dengan nenek one-to-one macam ni. Rasa sedih bila dengar nenek cakap macam tu. Sayang sangat kat nenek. Nenek la yang jaga aku masa zaman aku sekolah tadika. Nenek, i love u!

2 comments:

dayah said...

nenek aku xsudi jg aku masa kecik. .pilih kasih....tp aku cuba bersyukur apa yg adala

Nadha said...

Alaaa..nenek kita kan ramai cucu. Tak terlayan la kalau nak hadap sorg2. Asal nenek kenal cucu dah bersyukur la dia ingat kita. :)

There was an error in this gadget

up