Chapter : Karangan musim cuti sekolah

Salam Maal Hijrah semua J

Semalam, hari Sabtu kitaorang berkumpul pagi-pagi dekat depan rumah Seha. Plan asal nak gerak dari rumah Seha start pukul 9. Tapiiii.. almaklum lah, kami ni agak kurang nak menepati masa sikit. So, kitaorang gerak lebih kurang pukul 9 setengah. We’re heading to Silk Highway (guna google map) sebab kononnya nak gi ke Sungai Congkak. However, kami TERsesat hingga ke Sungai Long.

After that, kitaorang try pulak guna GPS. Patah balik ke jalan asal masa masuk Sungai Long tadi. Atas sebab percaya kepada GPS jugak la kami redah pasar sabtu kat tengah alam. Hahaha. Ikut punya ikut GPS ni, kitaorang pun sampai la ke Pandan area. Aikk.. tak kan la nak ke Sungai Congkak kena lalu MRR2 pulak kan?Hmm.. Tak boleh jadi. Tak boleh jadi.  So, kitaorang pun buat U-turn. Kat hujung kawasan U-turn tadi tu ada polis pulak buat block. Baaa..chak! Kereta yang aku tumpang kena tahan kat tepi jalan. Haihh..apa salah kitaorang? Seatbelt pakai dah 5 saat yang lalu. Apahal pulak ni.. After polis tu pusing-pusing kat kereta, dia lepaskan kitaorang. Alhamdulillah tak kena saman!

Disebabkan tak berpuas hati dengan hasil GPS tadi, kitaorang reset balik destination. This time, konvoi di-lead oleh Memen. Drive punya drive..sampai la kitaorang ke Sunway. Makkk aih! Mana nak datang sungai kat area sini. Sunway Lagoon ada la kot. Haha. After calling calling Memen, we (kereta Farhana) decided nak lead the way balik. Keluar balik ke LDP and pergi putrajaya balik dengan harapan untuk mencuba nasib ikut jalan lama.

Actually, ikut jalan lama ni pun main agak-agak je. Tak salah kan kalau kita try and error? Hahaha. Syabas buat Farhana sebab terror dalam ilmu jalan – jalan cari tempat. Hihi. Tahniah jugak kat diri aku sendiri sebab rajin bertanya sesat jugak. Bhahaha. Sudah hampir jam 2 tengahari, akhirnya kitaorang sampai la kat Sungai Tekala. Aikkk? Sungai Tekala? Tadi kata nak pergi Sungai Congkak? Bukan apaa..sengaja cari air sungai yang dekat sebab masing masing dah tak larat nak teruskan journey ke Sungai Congkak. 4 jam setengah kot duduk dalam kereta nak ke sini. Pungkoq pun naik keras!

Alhamdulillah..sampai – sampai je, hujan turun sambut kami. Hehehe. Lepas bayar and amik tiket, kitaorang bergerak ke dalam huuuuutannn. Ececehh..nipu je! Mak datoookkk..tak larat dah masing- masing nak naik tangga. Penat woooi! Sampai je kat wakaf, terus masing-masing sambar sandwich yang Seha buat. Nomnomnom..blurp! lupa baca Bismillah..ish,ish,ish..anak sapa la ni =__=”

Then, start la proses membakar ayam. Nak hidup kan bara api, MasyaAllah..punya la payah. Dok terkipas-kipas, sampai kipas pun koyak. Aiyaakk! On the other side, mereka terkial-kial nak pasang khemah. Haha...nampak sangat all of us lack of skill dalam ilmu pengakap. Ngam-ngam api mula nak besar, hujan pun turun dengan lebatnya. So, we all pun main la hujan. Wuwuwu.. Belum mandi sungai, kami dah lencun. Habis makan, kami terus kemas – kemas sebab nak turun ke sungai merendam badan. Brrrr.. sejuk siot. Dah la baru lepas hujan, air sungai pun nyaman je macam air sejuk keluar peti ais.

Before pukul 6 kitaorang dah gerak keluar dari sungai nak salin baju. Hari dah makin gelap. Hati dah mula kecut sebab takut gelap. Cepat cepat kemas khemah and the other stuff and caboot. Sampai je kat pintu masuk, pagar besar dah tutup. Ohhh..no wonder la dah tak ada orang lain. Lepas solat, start kereta terus balik. Balik malam- malam macam ni memang kena waspada. Jalan gelap, berbelok-belok pulak tu. Drive punya drive, Farhana cakap ‘aku rasa, kita salah jalan’ Hadoiii..nak balik pun sesat. ‘tak pe, kita terus je sampai hujung jalan’ aku decided. Finally, jumpa jalan keluar, tempat kitaorang sesat masa nak datang. Huhuhu..selamat! Betul lah kata ayah, tak pe kalau sesat. Itu satu proses pembelajaran :D


Catatan memory,
nadha-seha-farhana-memen-jannah-pah-not to forget wani J

2 comments:

dayah said...

sg long vs sg congkak? sg long kat kajang..sg congkak kat batu berapa aku lupa..syabasla berani mencuba redah saja ;)

Nadha said...

Ahh..janji nama depan sungai. Redah je. Haha

There was an error in this gadget

up